Novi Sad: Izložba o istorijatu pozorišta u Srbiji

NOVI SAD – Izložba “Daske koje život znače više od života”, koja predstavlja istorijat pozorišta u Srbiji i njegov značaj za stvaranje nacionalnog identiteta, otvorena je u novosadskom Pozorištu mladih.

Projekat realizuju Udruženje Petrovaradin Media i kompanija Color Media Communications uz institucijalnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Predsednik kompanije Color Media Communications Robert Čoban, koja je organizator projekta kaže da je pre četiri godine počeo sa organizovanjem sličnih izložbi.

“U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Srbije razmišljali smo kako da približimo istorijat pozorišta u Srbiji široj publici. Sve fotografije koje vidite su iz muzeja. Želimo da ljudi shvate da pozorište nije ovde od juče”, poručio je Robert Čoban.

Za potrebe i realizaciju projekta Muzej pozorišne umetnosti Srbije ustupio je istorijsku građu.

Direktorka, Vesna Burojević, ističe da je značajno to što je muzejska građa sada dostupna javnosti.

“Bićemo svedoci bogatog pozorišnog života u Srbiji kroz istoriju. Sadržaj će na ovaj način biti dostupan svima”, poručila je Burojević.

Pozorište mladih proslavlja 20 godina rada i ujedno je najstarije lutkarsko pozorište na Balkanu.

Mihajlo Nestorović, direktor, naglašava da se izložba odlično uklopila u ovaj jubilej.

“Dobro je i da se kulturni poslenici podsete istorijata pozorišta koji su učili na svojim akademijama. Postavka je sada u holu, a nadamo se i da ćemo uskoro imati galeriju za ove svrhe”, izjavio je Nestorović.

Postavka se može pogledati do 15.decembra kada će biti premeštena u Kraljevačko pozorište.

Gostovaće u četiri grada u Srbiji u foajeima pozorišta, kulturnih centara i muzeja, sa idejom da je pogleda što veći broj posetilaca.

Današnja postavka u Pozorištu mladih prva je u serijalu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: