logo transparend vojvodina uzivo

Novi Sad: Izgradnja četvrtog mosta preko moćne reke (VIDEO)

NOVI SAD – Napreduju radovi na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava, koji će spojiti Novi Sad sa Sremskom Kamenicom, odnosno Bulevar Evrope sa budućim  Fruškogorskim koridorom.

Sa širenjem grada na sremsku stranu, glavna uloga novog mosta biće da rastereti postojeće mostove koji su pod sve većim opterećenjem.

Četvrti novosadski most, imaće četiri kolovozne trake, kao i biciklističke i pešačke staze. Na njemu neće biti moguć teretni saobraćaj.

Kako napreduju radovi na izgradnji možete pogledati u videu našeg portala:

Dužina mosta preko samog Dunava je 880 metara, dok će njegova ukupna dužina, sa pristupnim saobraćajnicama, premašiti dva kilometra. Trenutno se izvode radovi na pobijanju šipova na stubovima u reci, preko kojih će ići glavni raspon mosta.

Most je deo  Fruškogorskog koridora, preko kojeg će se saobraćaj koji dolazi sa autoputa E-75 odnosno Bulevara Evrope, uključiti na brzu saobraćajnicu.

Foto: Vojvodina uživo

Novi most će početi da se se diže iznad nivoa terena pre kružnog toka na kojem se ovaj bulevar ukršta sa Bulevarom patrijarha Pavla i Bulevarom cara Lazara. Zatim, na stubovima nastavlja preko novog kružnog toka sa Heroja Pinkija i potom kod Šodroša prelazi Dunav i završava se na obilaznici u Sremskoj Kamenici.

Foto: Vojvodina uživo

Most u brojkama:

-Dužina mosta 880 metara iznad Dunava, ukupna dužina veća od dva kilometra;

-Širina mosta 29,4 metara;

-Cena mosta 175,5 milona evra;

-Projektovana brzina na mostu 80 km na čas;

-Rok završetka radova proleće 2025. godine.

Projektant i izvođač radova je kineska kompanija CRBC, dok je nominalni investitor JP “Koridori Srbije”.

Novi Sad je jedan od retkih gradova koji pored postojeća tri mosta trenutno gradi još dva mosta preko Dunava, i koji je izgradio potouno novi železnički most za brže pruge na izlazu iz grada, na trasi pruge za Suboticu.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

„Rok završetka radova proleće 2025 „. Da se ne lažemo sa ovakvim tempom gradnje taj most neće biti gotov u narednih 5 godina a ne sledeće …Radove pratim svakodnevno…

„Četvrti most“ iliti Most Evrope NIJE DEO FRUŠKOGORSKOG KORIDORA.
Preko Bulevara Evrope i ovog mosta pa preko Kameničke Obilaznice biće moguće priključenje na Fruškogorski koridor (nova petja kod „Sunca“ prema Paragovu) ali je ovo ipak gradski most, deo magistralnih gradskih saobraćajnih pravaca.
DEO FRUŠKOGORSKOG KORIDORA (Kaćka petlja – Petrovaradin – Ruma – Šabac – Loznica) jeste „PETI MOST“, onaj kod Tekija koji će biti očigledno završen MNOOOOGO pre ovog „četvrtog“ 😂

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.