Novi Sad kreira podsticajno okruženje za omladinu

NOVI SAD –  Novi Sad je jedan od prvih gradova van Evropske unije koji je poneo titulu Omladinske prestonice kulture.

Tim povodom, uspostavleni su trajni mehanizmi i kreirano je podsticajno okruženje za učeše mladih u procesima donošenja odluka. Takođe, oformljen je i Savet za mlade na teritoriji Grada Novog Sada, radno savetodavno telo gradonačelnika Grada Novog Sada, čiju trećinu čine mladi.

Zahvaljujući programu “OPENS2019”, mladi u Novom Sadu su dobili obilje mogućnosti, poput prostora za omladinske klubove, centre, info tačke, unapređene zdravstvene i socijalne usluge u gradu i bezrezevnu podršku da stvaraju, inoviraju, razmenjuju iskustva sa mladima iz Evrope, unaprede svoja znanja i veštine i da na taj način utiču na razvoj grada.

Bitno je istaći i da je veliki doprinos daljem razvoju omladinske politike dao Omladinski centar, otvoren na Dan mladih, 12. avgusta 2021. godine, za čiju je izgradnju i opremanje utrošeno milion evra.

Od tada, uz podršku stručnih omladinskih radnika koji sprovode različite aktivnosti, mladi potpuno besplatno realizuju svoje ideje, organizuju programe, dešavanja i razmenjuju znanje, iskustvo i informacije.

Šta sve danas OPENS obuhvata?

Transformacija omladinske politike – transformiše omladinsku politiku na lokalnom nivou i uspostavlja održiva partnerstva, koja omogućavaju sinergijski pristup u radu sa mladima.

Pozitivne vrednosti – radi na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta i razvoju proevropskih vrednosti kroz povećanje motivacije i unapređenje kapaciteta mladih, učenika i nastavnika za modernizaciju i osavremenjivanje nastavnog procesa, kao i unapređenje kapaciteta nastavnika za odgovor na potrebe učenika novih generacija.

Uključi se: Pronađi rešenje – nudi mladim ljudima iz Novog Sada priliku da odlučuju o tome na šta će se trošiti deo javnih sredstava. Rezultat programa pokazao je da oni tačno znaju šta je potrebno njihovoj sredini kako bi napredovala, poseduju konkretne ideje o tome šta bi se moglo poboljšati u njihovim zajednicama i da su spremni da rade na tim idejama ne bi li se sprovele u delo.

Pripazi na ton: Pripazi na klik – obezbeđuje adekvatno, etičkogmedijsko izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih i mladima koji se suočavaju sa problemima mentalnog zdravlja i članovima njihove porodice.

Predstave: Saradnja OPENS-a i Srpskog Narodnog Pozorišta pokrenuta je sa idejom osnaživanja mladih, kako mladih umetnika, tako i mladih koji su konzumeti kulturnih sadržaja. Zahvaljujući tome, kroz pozorišne predstave prenose se važne poruke.

Sazvežđe podrške: Informiše o pitanjima koji se tiču mentalnog zdravlja, pruža znanje za dalji lični razvoj i podršku u trenucima krize i zagovara davanje većeg značaja mentalnom zdravlju u zajednici.

Program saradnika: Ima za cilj da osnaži 21 omladinske organizacije i organizacije za mlade kroz mentorstvo, tehničku i finansijsku podršku.

Program jačanje kapaciteta: Ima za cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, pre svega u oblasti prikupljanja sredstava ali i organizacionog menadžmenta (ljudskih resursa, volonterskog menadžmenta, digitalnih alata, inoviranja rada i sl.) i oblasti marketinga.

Novosadski volonterski servis: Program servisne podrške volonterskim aktivnostima u Novom Sadu koja je nastala na inicijativu Evropske prestonice mladih i Evropske prestonice kulture. Program je pružio važnu volontersku podršku tokom realizacije aktivnosti obe prestonice ali je prvenstveno usmeren na lokalnu zajednicu, organizacije, institucije i neformalne grupe i na volontersku podršku u sektorima sporta, zdravlja, ekologije, mladih, kulture i u sektoru vanrednih situacija, navodi se na sajtu OPENS-a.

S obzirom da je vizija OPENS-a bila održivost, Novi Sad je ponosno nastavio da bude grad širom otvorenih vrata koji odiše mladalačkom energijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPENS (@opens2019)

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.