logo transparend vojvodina uzivo

Novi Sad će biti domaćin velikog Međunarodnog kongresa amerikanista

NOVI SAD – Кongres amerikanista – ICA, 58 po redu, sledeće godine, u periodu od 30. juna do 5. jula biće održan u Novom Sadu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Rektoratu.

O značaju održavanja jednog od najprestižnijih svetskih naučnih skupova govorili su predstavnici Univerziteta, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Grada Novog Sada. Događaju su prisustvovali i predstavnici ambasada Republike Argentine, Meksika, Кraljevine Španije i Brazila, kao i čelnici ICA koji su istakli da će Međunarodni kongres amerikanista osnovan je 1875. godine u Francuskoj obeležiti svoju 150 godišnjicu.

Čestitajući zaslužnima za dovođenje 58. izdanja Кongresa u Novi Sad, zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac je naglasio da je razvoj kongresnog turizma jedna od mera Strategije održivog razvoja Grada.

– Naš grad se neprekidno razvija i mi aktivno radimo na unapređenju Novog Sada kao kongresne destinacije. Zato i ne čudi to što se u našem gradu svake godine organizuju brojne nadaleko poznate manifestacije i značajna takmičenja evrpskog i svetskog nivoa. Novi Sad je uvek dobar domaćin gostima iz celog sveta. Uveren sam da će tako biti i tokom predstojećeg Кongresa amerikanista – izjavio je Igor Crnobarac.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović objasnila je da je sama kandidatura Univerziteta u Novom Sadu za organizaciju ovako značajnog svetskog događaja vredna je velikog poštovanja.

– Naše Ministarstvo poslednjih godina intenzivno radi na uključivanju Srbije u najrazličitije tokove naučnih sadržaja, pokušavamo u našoj zemlji da razvijamo infrastrukturu za unapređenje nauke i inovacija, da budemo dobri domaćini međunarodnih skupova i neophodna podrška našim mladim naučnicima i istraživačima, da dosegnu visine o kojima sanjaju. Ovaj Кongres je sjajna prilika da se otvori jedan novi prostor za međunarodnu saradnju, da se povežu naučnici najrazličitijih uzrasta i najšireg spektra obrazovanja, jer nauka treba i mora da bude univerzalan jezik – rekla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Prema rečima rektora Univerziteta u Novom Sadu prof.dr Dejana Madića tokom kongresa Univerzitet u Novom Sadu biće svetski centar istraživača, profesora i stručnjaka iz 29 oblasti – od antropologije i umetnosti, preko egzaktnih nauka i novih tehnologija do obrazovanja, geografije i sporta.

– Želja nam je da naš kampus, rektorat i četiri fakulteta suorganizatora budu stecište vrhunske nauke, akademskog suživota, kulturnih programa i razmene znanja i ideja, iz kojih će proizići brojni novi vidovi saradnje i međunarodni projekti– istakao je prof. dr. Madić

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.