Novi Sad bliže vrhu IT industrije – šta se gradi u Radničkoj ulici? (FOTO)

NOVI SAD – Radovi na objektu u Radničkoj ulici počeli su u 2022. godini, a u pitanju je zgrada naučno-obrazovnog centra novosadske kompanije „3lateral“, koja je u vlasništvu američke kompanije „Epic Games“.

O čemu je reč?
„Epic Games“ preko igrice „Fortnite“ dospeo je u sam vrh svetske gejming industrije u okviru koje posluje od 1991. godine.

Njihov najveći proizvod ipak je „Unreal Engine“ koji je platforma najvećem broju video igrica u svetu. Procenjena vrednost ove kompanije je približno 29 milijardi dolara.

Američka kompanija vlasnik je novosadskog „3Lateral-a“ od 2019. godine, a izgradnjom ovog kampusa njihova veza sa Novim Sadom postaće još jača.

3Lateral“ se primarno bavi kreacijom realističnih trodimenzionalnih modela ljudi, koji se kasnije najčešće primenjuju u video igricama.

U novom naučno-obrazovnom centru biće zaposleno i prisutno između 250 i 300 ljudi. Jedna od ključnih stvari za ove kompanije je i blizina i saradnja sa Univerzitetom u Novom Sadu.

Kako će izgledati objekat?

Foto: gradnja.rs

Na parceli od skoro 6.500 kvadratnih metara gradi se objekat od 2.900 metara kvadratnih podeljenih na sedam nivoa. Jedan deo objekta imaće prizemlje i do šest spratova, dok će u jednom delu objekta spratnost biti ograničena na prizemlje i dva nivoa.

Predviđeno je da objekat sadrži izložbene i multifunkcionalne prostorije u prizemlju, na gornjim spratovima biće kancelarijske prostorije. Treći i šesti sprat biće nešto drugačiji – treći je rezervisan za kuhinju i kantinu, a šesti je tehnička etaža.

Drugi, studio deo zgrade, sadržaće deo sa radionicama, deo sa studijima za razne vrste snimanja i teatar maksimalnog kapaciteta od 280 ljudi.

Krov objekta biće ozelenjen, a parking će biti u podzemnoj garaži kapaciteta 174 mesta.

Planirano je da radovi budu okončani do 2024. godine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: