Novi koraci u saradnji AP Vojvodine sa Ulmom i Dunavskim biroom

VOJVODINA – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednici Aleksandra Maletić i Damir Zobenica razgovarali su danas o narednim koracima u saradnji sa delegacijom Ulma, Novog Ulma i Dunavskog biroa iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, koja boravi u višednevnoj poseti našoj zemlji.

U razgovoru sa gradonačelnikom Ulma Gunterom Cišom, gradonačelnicom Novog Ulma Katrin Albštajger i čelnicima Dunavkog biroa, predsednik Pastor je istakao da su višedecenijski partnerski i prijateljski odnosi sa gradom Ulmom odoleli stagnaciji, te da i dalje odišu elanom, energijom i obostranom željom za novim sadržajima.

„Partnerstvo se može održavati institucionalno, ali ono što našu saradnju sa Ulmom čini posebnom i jedinstvenom jesu uspostavljeno prijateljstvo, lični kontakti i bezuslovno poverenje“, istakao je Pastor i dodao da ga posebno raduje obnovljanje veza između gradova Novog Sada i Sombora i Ulma i Novog Ulma.

Značajan deo sastanka bio je posvećen dogovoru vezanom za predstojeći sastananak partnera Dunavsko-savske saradnje, koji će, kako je dogovoreno početkom jula u Ulmu, u saradnji sa Dunavskim biroom, biti organizovan u Novom Sadu. Načelno je dogovoreno da glavne teme predstojećeg sastanka budu posvećene zelenoj ekonomiji, obnovljivim izvorima energije, očuvanju životne sredine, te razmatranju projektnih mogućnosti na ove teme.

Dunavski biro iz Ulma, zajedno sa gradovima i regijama dunavsko-savskog sliva učestvuje u Dunavsko-savskoj saradnji, a zajednički je cilj da se nakon perioda stagnacije zbog korona virusa, saradnja konkretizuje i ojača.

„Dunavska saradnja, pa samim tim i Dunavsko-savska saradnja, posle perioda stagnacije zaslužuje da se ponovo nađe u fokusu a naše partnerstvo može da doprinese da zainteresujemo pokrajinske i nacionalne nivoe vlasti duž Dunavskog sliva, da nam pomognu u realizaciji zajedničkih ideja “, istakao je gradonačelnik Ciš. On je zamolio predsednika Pastora da podrži realizaciju projekta koji se odnosi na snimanje filma o životu dvoje naučnika koji povezuju Novi Sad i Ulm, Mileve Marić i Alberta Ajnštajna.

Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar Skupštine APV dr Nikola Banjac, a pored gradonačelnika i čelnika Dunavskog biroa, nemačku delegaciju čini i 11 odbornika gradskih parlamenata Ulma i Novog Ulma.

Saradnja u Dunavsko-savskom regionu inicirana je 2014.godine tokom održavanja Međunarodnog festivala dunavskih gradova i regija u Ulmu.

Dosadašnji članovi Dunavsko-savske saradnje su Skupština AP Vojvodine, Pokrajinska Vlada, Grad Novi Sad, Grad Sombor, Vukovarsko-srijemska županija (R.Hrvatska), Grad Vinkovci, Grad Vukovar, Posavina kanton (BiH), Grad Orašje, gradovi Ulm i Novi Ulm (SR Nemačka), a odnedavno i Brodsko-posavska Županija i grad Ilok (R. Hrvatska).

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: