logo transparend vojvodina uzivo

Novi izgled Futoškog parka nakon rekonstrukcije – Dodatno zelenilo, mesto za šahu prirodi, česme, ali i novi ulaz (FOTO)

NOVI SAD – Jedan od najstarijih parkova u Novom Sadu očekuje potpuna rekonstrukcija, prva nakon 1962. godine, kada je delimično uređen. NS Uživo vam u nastavku teksta donosi kakve sve pozitivne promene očekuju oazu zelenila u srcu grada.

Projekat podrazumeva obnovu svih staza u parku, uvođenje ograde oko parka, sem u ulici Nikole Tesle, gde je uz park evidentirana gusta “živa” ograda, takođe i kapije na ulazima parka, zamena postojećih klupa, kanti za otpatke, držača za bicikle, brajeve table, informativne table, zaštitnih stubića, kao i uvođenje novih- opremanje setovima za
šah i setovima koji sadrže sto sa dve klupe, namenjeni za okupljanje i boravak u prirodi većem broju korisnika na jednom mestu, rekli su za naš portal iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Foto: Gradska uprava za investicije

Takođe, u projektu je ucrtan i ulaz iz Hajduk Veljkove ulice iz koje će biti omogućeno šetačima da provedu vreme u oazi mira, ali i formiranje popločanog plato-trga, u okviru zelene površine. Na centralnom delu platoa se ostavlja prostor kako bi se centaralni prostor mogao ozeleniti, kako visokim, tako i dekorativnim zelenilom. Ovaj prostor se
infrastrukturno oprema odgovarajućim elektroenergetskim instalacijama, kako bi se na njemu mogle organizovati izložbe, galerije na otvorenom i druge manifestacije.

Kao i Dunavski park, i ovaj će moći da se pohvali česmama, a projektom je planirana i rekonstrukcija jezera.

Podsećamo, u Futoškom parku je izgrađen zalivni sistem 2021. godine, čija je vrednost iznosila 29.818.086 dinara. Deo projekta finansiralo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine u iznosu od 21.802.144 dinara, dok je Grad Novi Sad uložio 7.679.199 iz gradske kase.

 

Foto: Gradska uprava za investicije

Za ovaj projekat u Srpskoj Atini izdvojeno je 3,8 miliona evra, a gradonačelnik je naveo da se za naš grad nalaze još dva projekta koja su na odobrenju ministarstva- biciklistička staza Rumenka-Kisač-Čenej, kao i parterno uređenje vrtića “Crvenkapa” u Futogu, od 52 miliona dinara.

-Za nas, ali i ostale predstavnike lokalnih samouprava, ovo je veliki dan. Futoški park, koji je jedan od najlepših parkova, na osam hektara, uskoro će rekonstrukcijom i uređenjem dobiti još lepše svetlo u kojem se sada nalazi. Nadam se da ćemo se sledeći put videti u Futoškom parku, da prošetamo kao Novosađani, sa rukama iza leđa- reči su prvog čoveka Grada Milana Đurića.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.