logo transparend vojvodina uzivo

Novi detalji o Nikoli Tesli i muzeju posvećenom velikom naučniku

Teslina zaostavština je, nakon njegove smrti, brodom „Srbija“ stigla u tadašnju Jugoslaviju u septembru 1951. godine. Od tada se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu nalazi 439 eksponata, ličnih odevnih predmeta od tekstila i kože, od koji čak 75 kravata i 51 par rukavica.

Ali ono što je manje poznato jeste da postoji čak 163.911 dokumenata, predmeta, rukopisa i drugih detalja iz Tesline lične arhive koji se čuvaju u depoima muzeja i nisu izloženi usled ograničenog prostora prema pisanju Bloomberg Adria.

Ivana Zorić, viša kustoskinja muzeja, kaže u videu u prilogu da je plan da se, kada muzej bude dobio novi prostor, šira javnost upozna i sa većim brojem ovih predmeta nego što je to sada moguće.

Poznato je da, osim za izume, podjednako veliko interesovanje postoji i za privatni život naučnika, a arhiva muzeja sadrži i dokumenta koja osvetljavaju i taj aspekt: privatna korespondencija sa 9.682 osobe, lične fotografije iz različitih životnih perioda, odela rađena po meri i sa etiketama sa njegovim imenom.

Takođe, tu je i veliki broj finansijskih dokumenata koja pružaju uvid u prihode velikog naučnika i donekle razbijaju svojevrsnu famu o skromnom životu, kako je Bloomberg Businessweek Adria izveštavao ranije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.