logo transparend vojvodina uzivo

Nove provokacije i teror nad Srbima na Kosmetu: Na praznik Svete Petke obijena crkva posvećena ovoj svetiteljki!

KOSOVO I METOHIJA – Nepoznata lica obila su tokom noći crkvu posvećenu Svetoj Petki u Suvom Dolu, potvrdio je protojerej Dalibor Lazić koji je prvi zatekao obijena vrata i pozvao policiju.

Danas se u Suvom Dolu obeležava seoska slava, Sveta Petka Trnova u narodu poznata kao Sveta Paraskeva, i na sam dan slave meštane su prilikom dolaska na jutarnju liturgiju sačekala obijena vrata crkve koja je posvećena upravo ovoj svetiteljki.

Ovo je drugi incident u samo tri dana koji se desio u ovom mešovitom naselju nadomak Severne Mitrovice.

Lazić kaže da je odmah nakon što je video obijena vrata pozvao policiju, ali i da ovo nije prvi put da je ova crkva na meti vandala.

– Po ko zna koji put se ovo dešava i upravo zbog ovakvog vandalizma smo i promenili vrata na crkvi koja su bila oštećena. Obavestio sam policiju koja je došla nakon 45 minuta. U samom hramu nije bilo nekog prevrtanja i skrnavljenja. Otvorene su carske dveri, kutija gde se nalazi novac i gde se nalaze sveće – rekao je Lazić.

On posebno napominje da je veliki broj vernika i danas na veliki praznik došao na liturgiju uprkos svim događajima koji se dešavaju ovih dana.

– Hvala Bogu, znali smo da ćemo danas održati liturgiju makar i ispred crkve, ukoliko bude duže obavljen uviđaj. Uzdamo se u Boga i u Božju pomoć da će nas sačuvati. Mi smo imali i 5. avgusta nemili događaj kada su na ambulanti u Suvom Dolu ispisani grafiti OVK – podseća Lazić.

Upkos radosnom danu koji je danas okupio vernike u ovom mestu Lazić kaže da se oseća zabrinutost i nemir.

– Danas je radostan dan za ovo selo, ali kod naroda i dece ne možeš da vidiš radost. Mi smo imali i pre nekoliko dana kada su crkvu pominjali u negativnom kontekstu i posle petnaestak dana se ostvarilo da obiju sam hram – kazao je Lazić.

Uprkos tome što je događaj uznemirio meštane, više od tridesetak ljudi prisustvovalo liturgiji i proslavi seoske slave.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.