Nova svetska priznanja za pametnu kuću, projekat studenata iz Čačka

smart
„Smart start tim“ koji čine čačanski studenti osvojio je zlatnu medalju i specijalno priznanje za inovacije za projekat pametne kuće na 27. Međunarodnom salonu inovacija i naprednih tehnologija u Moskvi „Arhimed“. Čačani su bili najbolji u konkurenciji 20 zemalja i više od 200 projekata.
Sve je počelo prošle godine kao školski projekat maturanata Tehničke škole sa profesorkom Olgom Dukić. Osmislili su pametnu kuću, energetski efikasnu i sa daljinskom kontrolom uređaja i uštedom energije.
– Kuću možemo kontrolisati preko aplikacije na telefonu gde možemo uključivati razna svetla i rashladne uređaje. Takođe možemo otvarati ulazna i garažna vrata. Garažna vrata se mogu otvarati i pomoću veštačke inteligencije – kada priđemo kolima čita tablice sa kola i ako su to naše tablice, vrata će se otvoriti – objasnio je Veljko Jerotijević, student Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.
Prošle godine u oktobru osvojili su četiri prve nagrade na Međunarodnom forumu inovacija na Kipru, a pametna kuća proglašena je najboljim izumom na forumu.
Na moskovski salon otputovala je ista ekipa, sada studenti fakulteta u Čačku, Beogradu u Novom Sadu. Pametna kuća ponovo je zauzela prvo mesto. I to nije bila jedina nagrada.
– Pored odličnih utisaka osvojili smo i izvanredne nagrade. U te nagrade spada specijalno priznanje od internacionalne Federacije za inovacije i pehar koji smo osvojili od salona koji spada u specijalne nagrade u kategoriji mladih – navodi Dragan Parezanović, student Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.
– Projekti su bili iz raznih oblasti industrije, nauke i medicine. Sa kućom smo završili, pokrenuli smo naš novi projekat koji se zove edukativni robot ili prizma bot – otkriva Tijana Lazović, student Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.
Sledeći korak – razvoj prvog srpskog edukativnog robota
Put do učešća na moskovskom salonu nije bio lak iako je čačanski tim pozvan zahvaljujući prethodnim uspesima na kiparskom forumu inovacija.
– Sam odlazak i pripreme za odlazak su za nas bili veoma stresni jer su troškovi odlaska u Moskvu bili zaista veliki. Zahvalila bih se ovom prilikom zahvalila brojnim donatorima jer da nije toga ništa od ovoga ne bi bilo – istakla je profesorka Dukić.
Vredni inovatori već su osmislili novi projekat.
– U Tehničkoj školi postoji više takvih timova i svake godine se javljaju nova deca koja rade i razvijaju neke nove projekte. Ono što ovu decu izdvaja u ovom trenutku je to da su oni ostali nakon škole u timu i rade zajedno. Trenutno razvijamo novi projekat koji mislim da će biti baš dobar, to je prvi srpski edukativni robot – rekla je Olga Dukić, profesor Tehničke škole u Čačku.
Na edukativnom robotu uveliko se radi, a premijeru će imati već u maju na Sajmu nauke i tehnike.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.