Nova premijera za centralnu proslavu Dana Narodnog pozorišta „Sterija“

VRŠAC – Centralna proslava Dana Narodnog pozorišta „Sterija“ biće održana u subotu 4. marta, sa početkom u 20 časova. 

U sklopu te svečanosti publika će najpre imati prilku da vidi projekciju filma pod nazivom „I bi svetlost“ autora Aleksandra Avrameskua, a potom i premijeru predstave „Don Žuan“, Žan Paptist Poklen Molijera, u režiji Andreja Cvetanovskog, a u izvođenju vršačkog pozorišnog ansambla. Nakon premijere biće uručene godišnje nagrade najistaknutijim radnicima Narodnog pozorišta „Sterija“.

Dokumentarni film „I bi svetlost“ napravljen je sa ciljem da publici prikaže rezultate projekta kojim je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu vršačko Pozorište dobilo najsavremeniju opremu za svetlo i ton. Tako će publika imati priliku da zaviri i iza kulisa i vidi deo procesa rada koji je tehnički značajno unapredio uslove rada u Narodnom pozorištu „Sterija“.

Centralni događaj ove svečanosti biće premijera predstave „Don Žuan“ Žan Baptist Poklen Molijera, u režiji Andreja Cvetanovskog. Špasnki plemić Don Žuan, sinonim večitog zavodnika i viševekovna inspiracija mnogih književnih i muzičkih dela u svet umetnosti uveden je početkom 17.veka.

Ovekovečio ga je španski pisac Tirso de Molina u drami pod naslovom „Seviljski zavodnik i kameni gost“, dok je priču o ovom veštom manipulatoru preuzeo i jedan od najvećih dramatičara francuske i svetske literature – Žan Batist Poklen Molijer. Na scenu Narodnog pozorišta „Sterija“ ovaj komad dolazi kroz tumačenje makedonskog reditelja Andreja Cvetanovskog, sa kojim kao saradnici dolaze i Sergej Svetozarev koji će osmisliti scenografiju, Dimitar Andonovski muziku, a Sofija Lučić kostimografiju.

U rediteljskom opusu Cvetanovskog preovladava klasična svetska dramaturgija, kao i dela makedonskih autora. Njegova rediteljska vizura sa intencijom da napravi novo čitanje klasične priče insistira na vizuelnom. „Don Žuan“ u njegovom tumačenju oslikava ljudsku stranu legendarnog zavodnika, a rad na tekstu zasniva na traganju porekla njegove prirode.

„Probli smo da rasturimo mit velikog zavodnika i da nađemo razloge za njegovo nepoštovanje svega što drugi ljudi imaju i uspeli da nađemo to u odnosu sa njegovim ocem. Kroz taj odnos smo tražili dekonstrukciju lika i stvarali sliku o mladiću koji nosi sav taj prkos prema društvu koje ga tera da pobegne od svoje prirode. Kroz amalgam slika i avantura i u kontrastu sa njegovim vernim slugom Zganarelom i sve ono što se nalazi u glavi glavnog lika dobijamo jednu tragikomediju lika i dela Don Žuana“, ističe reditelj.

Uloga Don Žuana poverena je mladom glumcu Milošu Đuroviću, koji se vršačkoj pozorišnoj publici već predstavio kroz lik čuvenog Šekspirovog zavodnika Falstafa, dok će Miloš Lazić biti u ulozi njegovog sluge Zganarela. Don Žuanovu ženu Elviru tumačiće vršačka glumica Jovana Božić, a seljanke iz reda beskonačnog niza zavedenih i prevarenih žena, Maturinu i Šarlotu, igraće Vanja Radošević i Marija Pantin. Predrag Grujić biće u ulogama seljaka Pjeroa i Elvirinog brata Don Karlosa, dok će Srđan Radivojević biti u ulozi Don Žuanovog oca Don Luja. Uloge Don Alonsa i trgovca Dimanša tumačiće Ivan Đorđević.

Pozivamo Vas da u što većem broju 04. marta dođete na ovu teatarsku svetkovinu ne bismo li zajedno proslavili 78. godina postojanja Narodnog pozorišta „Sterija“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: