Nova Palata pravde u Novom Sadu: Arhitektonska lepota sa fokusom na ekologiju (VIDEO)

NOVI SAD – Intenzivni radovi na novom objektu pravosudnog sistema, u kom će biti smešteni Osnovni i Viši sud, kao i tužilaštva, napreduju predviđenom dinamikom.

Poznata zgrada u Novom Sadu se nalazi na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog, a uređenjem ovog objekta biće omogućeno proširenje rada i modernizacija pravosuđa.

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić je prilikom obilaska radova izrazio veliko zadovoljstvo napretkom radova na prvom zelenom objektu pravosudnog sistema Srbije:

“Zadovoljstvo je videti da odlično napreduju radovi na izgradnji Palate pravde u kojoj će biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog suda, Višeg suda, ali takođe i Višeg javnog tužilaštva. Reč je o veoma važnom infrastrukturnom projektu, kako za Republiku Srbiju tako i za sam Grad Novi Sad, čija će realizacija unaprediti uslove rada pravosudnih organa. Predhodni gradonačelnik, danas ministar odbrane Miloš Vučević, položio je kamen temeljac krajem avgusta 2021. godine, a sada možemo konstatovati da nas uskoro očekuje završetak radova. Čekali smo godinama, da naši pravosudni radnici dobiju bolje uslove za rad i napuste staru zgradu, tako što će u ovu novu preći 1/3 zaposlenih. Ova zgrada će imati preko 10.000 kvadratnih metara, jer postojeća zgrada u Sutjeskoj 3 nije mogla da se nadogradi. Zahvalni smo na donaciji EU u vrednosti od čak 13 miliona evra, takođe i Ministarstvu pravde koji učestvuju u troškovima za ovaj objekat. Sve ovo proizvod je stabilne politike i politike kontinuiteta koje vodi predsednik i Vlada Republike Srbije. Hvala našim sugrađanima, koji žive u ovom kvartu, na strpljenju tokom izvođenja radova”, istakao je gradonačelnik Đurić.

Zgrada će imati preko 10.000 kvadratnih metara, koja će sadržati tri podzemna sprata i šest nadzemnih nivoa.

Foto: Vojvodina uživo

Iako se realizacija ovog važnog infrastrukturnog projekta dugo čekala, radovi napreduju predviđenom dinamikom. Uskoro će 1.300 ljudi zaposlenih u staroj zgradi suda dobiti bolje uslove za rad, a trećina zaposlenih će preći da rade u novoj zgradi.

Ovaj objekat finansiran je i od strane Evropske unije sa 13 miliona evra, dok Ministarstvo pravde obezbeđuje finansije potrebne za opremanje novog pravosudnog objekta.

Ka stambenim zgradama “iza” suda, nalaziće se fasada obogaćena zelenilom, dok posebnu radost donosi i novi mali park koji će biti smešten između suda i zgrada.

Arhitekta objekta je Miodrag Tripković, dok je izvođač radova preduzeće Jadran iz Beograda u konzorcijumu sa firmom Gradina takođe iz Beograda.

Ova vest je deo projekta “Novi Sad na dlanu” koji je sufinasirao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Novog Sada koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.