logo transparend vojvodina uzivo

Nova cena goriva, tek toliko da poskupi

BEOGRAD – Iako je na svetskoj pijaci „crnog zlata“, evropska sirova nafta brent poskupela samo 1% za poslednjih nedelju dana, cene benzina i dizela su imale dinamičnije kretanje.

Tako je trenutno cena benzina 500 dolara za tonu, i ona raste i u poslednjem uzletu od 14. februara  je dobila na vrednosti 2,5%.

Istovremeno, dizel je u padu. Sada je 869 dolara za tonu a od 9. februara, od kada je poslednji mini-trend smanjenja, cena je niža za 2,7%.

Otuda i opravdanje za promenu cena na srpskom tržištu, koje se upravlja prema cenama derivata na Mediteranu, mada je kod nas cena otišla najviše za oba derivata.

Ovoga petka, pa narednih sedam dana, benzin BMB95 košta 185 dinara za litar, što je za dinar više nego prethodnih desetak dana (produžetak zbog praznika).

Litar evrodizela sada je 206 dinara za litar, i on je poskupeo za dinar.

Ovo je šesto uzastopno poskupljenje goriva u Sbiji otkako je cena nafte na svetskom tržištu počela da raste iznad 80 dolara za barel.

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.