logo transparend vojvodina uzivo

Nova bespovratna sredstva za građane pećinačke opštine

PEĆINCI – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je u Novom Sadu ugovore predstavnicima 137 gradova i opština, koji su dobili sredstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, vredne oko 2 milijarde dinara.
Foto: Opština Pećinci

U ime opštine Pećinci ugovor je potpisao predsednik Opštine Siniša Đokić, koji je tom prilikom istakao da je pećinačka lokalna samouprava od samog početka uzela učešća u projektu „Čista energija i energetska efikasnost za građane“, kao i da je bespovratna sredstva za sprovođenje mera energetske efikasnosti do sada iskoristilo blizu 200 porodica sa teritorije pećinačke opštine.

„Opština Pećinci, kao industrijski razvijena opština, mora da vodi računa o zaštiti životne sredine, a energetskom sanacijom domaćinstava pomažemo našim građanima da smanje utrošak energije, samim tim i zagađenje koje se emituje u prirodu i, ono što je najvažnije, pomažemo našim građanima da u svojim domaćinstvima smanje račune za utrošenu energiju, i time rasterete kućni budžet“ – rekao je predsednik Đokić.

Ovim ugovorom je Opštini Pećinci od strane Ministarstva dodeljeno 3 miliona dinara, a Opština Pećinci će isto toliko izdvojiti iz sopstvenog budžeta. Uz bespovratna sredstva u iznosu od 6 miliona dinara građani će uložiti još oko 6 miliona dinara, čime će ukupna suma uložena u energetsku efikasnost na teritoriji pećinačke opštine za ovu godinu biti oko 12 miliona dinara.

Foto: Opština Pećinci

Ministarska Đedović Handanović je rekla da je Program energetske sanacije domaćinstava projekat koji je, možda i više od drugih projekata, direktno usmeren ka građanima i tiče se svakog stanovnika naše zemlje.

„Na ovogodišnjem javnom pozivu još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština, među kojima su prvi put i opštine sa Kosova i Metohije, Gnjilane i Kosovska Mitrovica, moći će da dobiju subvencije za energetsku efikasnost. Učešćem u projektu, građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora“ – rekla je ministarka, i dodala da će ove godine prvi put biti raspisani posebni javni pozivi za energetski ugrožene kupce, koji će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja.

„U prethodne tri godine, više od 30.000 domaćinstava iskoristilo je podršku države da zamene vrata i prozore, poprave fasadu koja je dotrajala, da zamene kotao čistijim energentom ili postave solarni panel i počnu sami da proizvode zelenu energiju. Sve ove mere čine državu otpornijom, ali doprinose i procesu energetske tranzicije” – rekla je Đedović Handanović.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

samo obecanja nigde para

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.