Nova akcija “Gradskog zelenila” na dva bulevara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Na Bulevaru Evrope vode se pripremni radovi za sadnju zelenila koji obuhvataju deo od Kornelija Stanković do Futoške ulice, kako javljaju iz JKP “Gradsko zelenilo”.

Na tom delu su prošle godine sagrađena nova parking-mesta, oko kojih će biti formirane manje zelene površine i planirana je sadnja dekorativnog šiblja, a na delovima gde se zadržao postojeći travnjak predviđena je njegova revitalizacija.

Aktivnosti se realizuju kroz projekat „Očuvanje i unapređenje zelenila dela Bulevara Evrope“ koji predviđa sadnju 64 stabla lišćara, 10.715 sadnica šiblja, kao i revitalizacija travnjaka na površini od 1.385 kvadratnih metara. Cilj je doprinošenje poboljšanja uslova životne sredine te stambene zone, kroz smanjenje aerozagađenja, količine prašine i buke.

Osim toga, iz JKP “Gradsko zelenilo” poručuju da se uporedo realizuje i projekat „Očuvanje i unapređenje zelenila dela Bulevara oslobođenja od Futoške ulice do mosta Slobode“. Prošle godine je unapređen deo bulevara od Železničke stanice do Futoške ulice, te će do kraja godine Bulevar oslobođenja zablistati novim zelenilom čitavom svojom dužinom. Postojeći drvored platana čini drveće staro više decenija, te sa ciljem produžetka njihovog životnog veka, pristupiće se njihovom orezivanju, odnosno uklanjanju suvih i oštećenih grana.

Plan je da se i postojeći parterni travnjak između biciklističke staze i trotoara oplemeni sadnjom većeg broja sadnica šiblja, radi apsorbovanja zagađujućih materija koje potiču od saobraćaja. Postojeće zelenilo razdelnog ostrva zahteva revitalizaciju, kako bi se formirao intezivan tampon zelenila. U te svrhe radnici tog preduzeća će posaditi veći broj nižeg drveća, žive ograde i puzavica, a biće postavljene i metalne konstrukcije.

U tu svrhu je planirana sadnja 289 stabala lišćara, 5.850 sadnica šiblja, 810 sadnica žive ograde, revitalizacija travnjaka na površini od 1.604 kvadratna metra i postavljanje 225 metara metalne konstrukcije u razdelnom ostrvu. Realizaciju oba projekta finansirala je Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

I. Bakmaz

Tagovi:

Pročitajte još: