logo transparend vojvodina uzivo

Nov talas masovnih otkaza u bankarskom sektoru

Izgleda da, kao i mnogi drugi, krizi nisu uspele da umaknu ni najveće investicione banke, koje pod pritiskom otpuštaju sve više ljudi.

Tako je Goldman Sachs počeo da otpušta izvršne direktore širom sveta, a zbog pada poslovanja planiraju ozbiljno da srežu broj zaposlenih.

Posao bi moglo da izgubi oko 125 direktora, iako još nisu imenovana sva otpuštanja.

Ova masovna otpuštanja samo su deo ogromne štednje banke koja je prošla kroz najmanje tri kruga otkaza u manje od godinu. Naime, Goldman Sachs i druge banke povećale su broj zaposlenih 2020. i 2021. godine usred naglog porasta spajanja i akvizicija te inicijalnih javnih ponuda, a sada se bore s padom naknada zbog smanjenja obima posla.

I JPMorgan Chase otpušta bankare zbog usporavanja poslovanja, dok je Citigroup ove godine otpustio stotine zaposlenih, a navodno planiraju to da učine sa još 5.000 do kraja drugog kvartala – a ti masovni otkazi će uglavnom biti u investicionom bankarstvu i trgovini, navodi Bloomberg News.

Ranije ovog meseca mediji su pisali da će više od 11.000 bankarskih poslova verovatno biti ukinuto ove godine. Prihodi investicionih banaka u prvom tromesečju pali su 22 odsto na godišnjem nivou što je rezultiralo najslabijim rezultatima u prvom kvartalu od 2016. godine, pokazuju podaci Refinitiva.

Banke su ostale s previše zaposlenih i premalo poslova nakon oštrog pada aktivnosti na tržištima kapitala u prošloj godini, dok je godinu ranije dosegnut rekordni nivo. Na kraju prvog kvartala, pet banaka koje dominiraju Volstritom – JP Morgan, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs i Citi – zajedno su zapošljavale rekordne 882.000 ljudi na globalnom nivou. To je, u odnosu na kraj marta 2020. godine, povećanje za više od 100.000 zaposlenih. Ali, izgleda da će se u 2023. morati da se prilagode izazovnijem i neizvesnijem okruženju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.