logo transparend vojvodina uzivo

Norveška optužuje Metu za nezakonito korišćenje podataka za testiranje AI-ja

Kompanija Meta opet se našla u problemima nakon što je norveški Savet za zaštitu potrošača u četvrtak istakao kako kompanija krši pravila zbog svojih planova da koristi fotografije i objave korisnika na Facebooku i Instagramu za testiranje modela veštačke inteligencije  prema pisanju Bloomberg Adria.

Takav proces krši stroga pravila EU o zaštiti podataka i „namerno je složen korišćenjem obmanjujućih obrazaca i nejasnih formulacija“, saopštio je norveški Savet za zaštitu potrošača.

Meta se suočila s pritužbama u Evropi jer navodno nije dobila odgovarajući pristanak pre prikupljanja korisničkih podataka kako bi ciljala oglase koje korisnici vide. Vrhovni sud EU takođe je upozorio tehnološkog diva da javne informacije o seksualnoj orijentaciji treba da zaštiti od korišćenja za personalizovano oglašavanje.

„Tražimo od nadzornog tela za zaštitu podataka da proceni zakonitost Metine prakse i da osigura da kompanija radi u skladu sa zakonom“, rekla je Inger Lise Blyverket, direktorka norveškog Saveta za zaštitu potrošača.

Pravnu žalbu napisao je Evropski centar za digitalna prava i ona će biti dostavljena norveškom nadzornom telu za zaštitu podataka i drugim evropskim nadzornim telima za zaštitu podataka. Irska komisija za zaštitu podataka vodeće je telo za Metu zbog njene EU baze u Dablinu.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.