Njujork Tajms: Rusija drastično povećala prihod, preusmerava prodaju nafte Kini i Indiji

NJUJORK – Rusija je prošlog meseca prihodovala 1,7 milijardi USD više nego u aprilu, ukazuju podaci Međunarodne agencije za energiju.

Kineski uvoz ruske nafte u maju mesecu porastao je za 28% u odnosu na prethodni mesec, čime je dostigao rekordnu vrednost.

To je, prema kineskoj statistici, pomoglo Rusiji da pretekne Saudijsku Arabiju kao najveći kineski snabdevač.

Indija, koja ja kupovala malo ruske nafte, sada kupuje više od 760.000 barela dnevno, ukazuju nam podaci o transportu koje je analizirala Kpler, kompanija za istraživanje tržišta, prenosi “Njujork Tajms”.

Iako Rusija prodaje naftu sa velikim popustom zbog rizika povezanih sa sankcijama uvedenim zbog specijalne vojne operaciju u Ukrajini, rastuće cene energije su to nadoknadile. Rusija je prošlog meseca prihodovala 1,7 mlrd USD više nego u aprilu, ukazuju podaci Međunarodne agencije za energiju.

Ristad Enerdži, nezavisna kompanije za istraživanje i poslovnu analitiku, ukazuje da je prodaja ruske sirove nafte u Evropi pala za 554.000 barela dnevno od marta do maja, ali su azijske rafinerije povećale potrošnju za 503.000 barela dnevno – što je skoro zamena jedan za jedan.

Analitičari smatraju da kombinacija snižene ruske sirove nafte i viših cena na pumpi takođe znači da indijske rafinerije profitiraju duplo. Neki od naftnih proizvoda koje Indija izvozi isporučeni su u Sjedinjene Države, Britaniju, Francusku i Italiju, ukazuju nam podaci Centra za istraživanje energije i čistog vazduha sa sedištem u Finskoj.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: