Njegovo poreklo nije francusko: Kako je nastao kroasan?

Saznajte razloge zbog kojih je ovo pecivo postalo jedno od najomiljenijih pekarskih proizvoda na svetu.

Praktično svako mesto na kom se nudi doručak, od benzinskih stanica do najprefinjenija restorana u gradovima, nudi kralja peciva – kroasan. Iako on svoj dan slavi 30. januara, istina je da ne postoji ograničenje kada je uživanje u njemu u pitanju i to pre svega jer ima nebrojeno puno varijacija.

Iako mnogi ne znaju legendu koja se krije iza njegovog porekla.

Priča o vrednim pekarima

Poreklo kroasana nije francusko, već austrijsko. Prema verziji koju je objavio doktor Alfred Gotšalk u izdanju prestižne kulinarske enciklopedije Larousse Gastronomique iz 1938. godine, ovaj slatkiš je osmišljen tokom austro-turskih ratova iz 17. veka. Ili bolje rečeno, kada je napredovanje trupa vezira Kara Mustafe uz Dunav i osvajanje teritorija germanskog carstva zaustavljeno 1683. godine pred zidinama Beča.

Foto: Pixabay

Nemogućnost napredovanja dovela je do toga da su Osmanlije grad opsedale dva meseca, u pokušaju da izgladne vojnike poljskog kralja Jana III Sobjeskog i cara Leopolda I, koji su branili Beč. Videvši da meštani ne posustaju, odlučili su da isprobaju novu strategiju – počeli su tokom noći da kopaju tunele ispod zidina grada.

S druge strane, pekari u Beču su baš kao i svugde drugde noću radili u svojim radionicama, zbog čega su mogli da čuju buku koju su pravili neprijatelji i otkriju njihove namere. Sapsivši grad ali i čitavo carstvo, kralj je rešio da im dodeli neke privilegije, poput nošenja mača za pojasom.

Oni su zauzvrat, uradili ono što su najbolje umeli – napravili dva hleba: jedan koji se zove – kaisersemmel, nemački naziv za „carsku lepinju“, i drugi koji se zove kipferl ili hornchen, što na nemačkom znači „polumesec“. A koji se danas smatraju pretečama čuvenog kroasana.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.