Niži računi za prenos podataka u zemljama Evropske unije

Korisnici mobilnih telefona u regionu Zapadnog Balkana imaće niže račune za prenos podataka kada su u zemljama Evropske unije zahvaljujući početku primene sporazuma “Roam like at home” od 1. oktobra ove godine.

U decembru prošle godine, 38 telekomunikacionih operatera iz EU i Zapadnog Balkana pristalo je da snizi cene rominga podataka. Ovaj sporazum je sada stupio na snagu, što znači da je prenos podataka u romingu između Zapadnog Balkana i EU postao pristupačniji i građanima i preduzećima u ovim regionima. Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Evropska komisija podržali su ovaj proces.

Operateri su se dobrovoljno obavezali da smanje jaz između rominga podataka i domaćih naknada kada putuju između EU i Zapadnog Balkana u oba smera. Inicijalna sniženja cena trenutno sprovode telekom operateri koji učestvuju. Mnogi od njih nude pakete sa cenama znatno ispod dogovorenih maksimalnih granica, što ih čini dostupnim širokom spektru potrošača. Dalja smanjenja su planirana za 2026. godinu, prateći dogovorenu dinamiku, sa ciljem da se cene rominga podataka približe domaćim cenama do 2028. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)

Telekomunikacioni operateri iz EU i Zapadnog Balkana se ohrabruju da se pridruže ovoj inicijativi.

Generalna sekretarka RCC-a Maljinda Bregu objavila je kolumnu povodom početka primene sporazuma o smanjenju troškova mobilnih podataka između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

„Ovo je prava promena i za građane iz ovog regiona i za naše najmilije koji žive u EU. Ona osnažuje građane EU i Zapadnog Balkana da premoste udaljenost, predstavlja duboku promenu u načinu na koji se povezujemo sa Evropom“, napisala je Bregu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.