NIU Makedonski informativni i izdavački centar obeležava Evropski dan jezika

PANČEVO – Novinsko izdavačka ustanova „,Makedonski informativni i izdavački centar“ čije je sedište u Pančevu obeležava 26. septembar Evropski dan jezika.

Savet Evrope i Evropska komisija proglasili su 26. septembar Evropskim danom jezika sa željom jačanja svesti o raznolikosti jezika u Evropi, zbog promocije kulturne i jezičke raznolikosti, ali i podsticanja na učenje stranih jezika.

Na taj dan se slavi jezička raznolikost kontinenta sa više od 200 evropskih jezika, 24 službena jezika EU i tri pisma. Uz to, u Evropi se govori oko 60 regionalnih i manjinskih jezika.

„Mi u Novinsko izdavačkoj ustanovi ,Makedonski informativni i izdavački centar“ smatramo da je podsticanje ljudi svih uzrasta na učenje stranih jezika veomka korisno. Znanjem jezika olakšava se povezivanje sa drugima, ruše se kulturni stereotipi, olakšava se pronalaženje posla. Svako zaslužuje priliku da se okoristi kulturnim i ekonomskim prednostima koje znanje jezika može da donese. Učenje jezika pomaže razvoju tolerancije i razumevanja među ljudima koji pripadaju različitim jezičkim i kulturnim sredinama. Takođe podsećamo da se Evropskim danom jezika želi upozoriti i zaštititi manje rašireni jezici i podstaknuti na njihovo učenje“, navodi se u saopštenju NIU MIIC.

Zaštita ugroženih regionalnih i manjinskih jezika uvedena je u dva dokumenta Saveta Evrope: Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima i Okvirnu konvenciju o zaštiti nacionalnih manjina.

Sa svojom jezičkom politikom Evropska komisija promoviše višejezičnost i zalaže se za to da svaki državljanin EU pored maternjeg zna još bar dva strana jezika.

Novinsko izdavačka ustanova „,Makedonski informativni i izdavački centar“ u cilju obeležavanja ovog značajnog datuma će u ponedeljak, 26. septembra u periodu od 9 do 14 sati u centru Pančeva, Novog Sada i Beograda na više punktova besplatno deliti svoja izdanja na srpskom i makedonskom jeziku.

„Znanje je jedina sigurna investicija u uspešnu budućnost, a mi se uvek trudimo da ostvarimo proaktivan pristup, tako da će takođe svi zainteresovani koji nam se obrate do 26. septembra na mejl niu.miic43@gmail.com, na poklon dobiti besplatno članstvo na godinu dana u klubu čitalaca naše ustanove, kao i neka od naših izdanja“, zaključuje se u saopštenju Novinsko izdavačkea ustanove ,Makedonski informativni i izdavački centar.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: