Niska cena pšenice i kukuruza osnažila mlečno govedarstvo

ČANTAVIR – Ono što trenutno ne ide na ruku ratarima, niska cena pšenice i kukuruza, osnažilo je do sada najnestabilniju granu u stočarskoj proizvodnji – mlečno govedarstvo. Skokom otkupne cene mleka uz povećanje premije i subvencije po grlu, stvoreni su uslovi da se jeftina stočna hrane konvertuje u visoko vredne proteine mleka i mesa.

U ovom trenutku proizvodnja mleka se isplati i trebalo bi taj pozitivni inpuls iskoristiti da se ojača mlečno govedarstvo što podrazumeva osavremenjavanje farmi, masovniji prelazak na proizvodnju organskog mleka i mesa i sve ono drugo što doprinosi očuvanju domaće proizvodnje naročito u vreme kada se pominje veštačka hrana.

“Veštačko mleko, veštačko meso i veštački sir kucaju na vrata i stvara se neka kampanja koja gura sve ono što do sada znamo, pa će konvencionalno biti pod pritiskom cena. Biće problem i za farmere i za potrošače, biće nam skuplje”, rekao je prof dr Denis Kučević.

A da domaći farmeri i te kako znaju da proizvedu kvalitetno meso i mleko uverili smo se prilikom posete jednoj od farmi na severu Bačke. Potpuno ista proizvodnja i briga o dobrobiti životinja kao u razvijenim zemljama Zapadne Evrope čak i Kanade.

Ulaže se u kvalitetna grla i vrhunski priplodni materijal. Iako je teška ratarska godina za nama na ovoj govedarskoj farmi stočne hrane ima dovoljno za preko pet stotina grla različitih kategorija. Zatekli smo i prinovu, i to žensko tele.

Na ovoj farmi trenutno se muze 170 krava, jedna krava u proseku dnevno da oko 26 litara mleka ekstra klase koje se predaje mlekari.

Ulaganja su velika, poslovi na farmi uglavnom su mehanizovani mada se Kečenovići drže i tradicije. Ispod životinja umesto savremenog betona, tzv. liga blok sistema, nalazi se udobna prostirka. To zahteva i dodatna sredstva jer slame nema dovoljno, ali zato ima dragocenog stajnjaka te je sadržaj humusa na oranicama Kečenoviča više nego dobar.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.