logo transparend vojvodina uzivo

,

NIS ulaže 150 miliona evra u novu fabriku petrohemije

BEOGRAD – Nakon preuzimanja većinskog vlasništva u pančevačkoj „Petrohemiji“, „Gasprom“ gradi novo postojenje

Generalni direktor „Naftne industrije Srbije“ (NIS), Kiril Tjurdenjev, izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da će NIS uložiti više od 150 miliona evra u izgradnju nove petrohemijske fabrike.

On je podsetio da je prošle godine „NIS“ završio preuzimanje „Petrohemije“ i naglasio da će zajedno sa Vladom Srbije razvijati tu kompaniju.

Rusko-srpska naftna kompanija (većinski vlasnik „Gasprom“) je povećala vlasnički udeo u „Petrohemiji“ sa 20,86% na 90%, uz obaveze novčane dokapitalizacije u visini od 150 miliona evra i izgradnju postrojenja za proizvodnju polipropilena.

– Mi imamo vrlo konkretne ciljeve u našoj kompaniji koji su sinhronizovani sa planovima Evrope, kao i sa onim što planira Srbija. Tako da planiramo da smanjimo za 30% intenzitet ugljenika u odnosu na 2018. Planiramo da proizvodimo i više od 50% električne energije za sopstvenu potrošnju iz sopstvenih proizvodnih jedinica. Tako da već imamo gasnu stanicu TE-TO Pančevo – rekao je Tjurdenjev.

Podsetio je da „NIS“ planira da izgradi vetropark i to za 100 megavata, plus 20 megavata iz solara.

– Planiramo da smanjimo godišnje 1,5 odsto specifičnu potrošnju energije u našoj kompaniji.  Radimo na projektima električnih punjača na našim benzinskim stanicama i planiramo da proizvodimo sve više struje iz naših pogona. Istovremeno, pošto predviđamo da će se potrošnja nafte u budućnosti smanjiti, napravili smo i strateški dogovor sa Vladom Srbije – rekao je prvi čovek „Naftne industrije Srbije“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.