logo transparend vojvodina uzivo

,

Nije teško biti fin – apel JP „Nacionalni park Fruška gora“ (VIDEO)

NOVI SAD – Stigao je i taj voljeni Prvi maj. Sve zemlje ga proslavljaju na svoj način, ali kod nas on ima posebnu draž. Draž roštilja, muzike, društva i poneke (slučajne) fizičke aktivnosti odnosno rekreacije.

Tradicionalno, Novosađani se za ovaj praznik pripremaju par dana unapred jer znaju da se najbolja mesta za proslavu ovog praznika, nalaze na Fruškoj gori ili bar njenoj okolini.

I baš zato što je Fruška gora najprimamljivija lokacija, svi njeni posetioci imaju naviku da kampuju po par dana, a najomiljeniji deo tog praznovanja jeste i taj famozni uranak.

Iz Nacionalnog parka Fruška gora navode kako i ove godine spremno očekuju više desetina hiljada posetilaca na najfrekventnijim lokacijama poput: Iriški Venac, Stražilovo, Brankovac, Zmajevac, Letenka, Lipovača, Testera, Andrevlje, Široke ledine i drugi izletnički lokaliteti.

Kao standardni deo procedure uređenja izletišta, pripremljena su frekventna izletišta, preduzete su sve mere zaštite prirode u skladu sa normama Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Službe navode da su zelene površine tretirane supstancama za suzbijanje krpelja, a popravljen je i mobilijar, izvršena zamena dotrajalog i postavljen novi.

Uređena je trim i ostale pešačke staze, pokošene travnate površine, pokupljeno je smeće, takođe, postavljeni su kontejneri za otpad na raskrsnicama.

Na ulasku u zaštićeno područje vrši se naplata naknade za korišćenje zaštićenog područja koje iznosi 300.00 dinara po vozilu, za ulazak, izlazak i ložište za vatru.

Za sve ostale informacije, zadužena su uniformisana lica sa jasnim oznakama JP „Nacionalni park Fruška gora“, koji kod sebe imaju kese za smeće i pravilnike ponašanja u zaštićenom području.

Šalje se apel svim posetiocima da se ponašamo odgovorno i da poštujemo sva pravila boravka u prirodim kao i da kese sa smećem odložimo u postavljene kontejnere na raskrsnicama ili ponesemo sa sobom.

Veoma je važno da pazimo gde ćemo „raspaliti“ roštilj jer je loženje vatre dozvoljeno na mestima koja su za to označena i da s posebnom pažnjom vodimo računa da se vatra nakon upotrebe ložišta obavezno ugasi.

Neophodno je da razumemo da svakom našom nesvesnom kretnjom, korakom, naglom i masovnom posetom prirodi i puštanjem glasne muzike, potencijalno ugrožavamo mikrosvet neke biljke ili životinje.

Zato uvek treba da budemo svesni da mi dolazimo u njihov prostor i da tih nekoliko dana mogu u velikoj meri da utiču na ekosistem i sve njene stanovnike koji to isto stanište grade i prilagođavaju sebi svakog dana, svake godine.

U saradnji sa nadležnim policijskim, vatrogasnim, komunalnim i inspekcijskim službama sa područja Fruške gore, obezbeđeni su svi uslovi za sigurnost posetilaca kao i nesmetano odvijanje saobraćaja i nadzor poštovanja pravila ponašanja u prirodi.

Iz JP „Nacionalni park Fruška gora“ saopštavaju da je kontrola ponašanja posetilaca na maksimalnom nivou, a svaka neodgovornost biće prijavljena i kažnjena.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.