Pirinač često bude ili prekuvan ili nedovoljno skuvan, ali primenom ovog trika postaje savršeno spreman.
U svojoj novoj knjizi “Prženi pirinač: 50 načina kako oduševiti svetski najdražom žitaricom”, američka kuvarica i pisac kuvara, Danijel Sentoni, otkriva trikove za savršeno skuvan pirinač, rešavajući čest problem prekuvanog ili tvrdog pirinča.
Danijel tvrdi da tradicionalna metoda kuvanja u razmeri 2:1 (voda:pirinač) često dovodi do prekuvanog pirinča. Upozorava i na pogrešna uputstva na pakovanjima pirinča koja preporučuju dodavanje previše vode, rezultirajući kašastim pirinčem.
Prema njegovim preporukama, savršena razmera vode i pirinča je 1:1, uz mali dodatak zbog isparavanja vode. To sprečava slepljivanje pirinča nakon kuvanja. Količina dodate vode varira u zavisnosti od vrste pirinča i potrebnom vremenu kuvanja. Na primer, za brzo kuvanje belog pirinča, preporučuje se dodavanje 3/4 šoljice vode na svaku šoljicu pirinča.
S druge strane, smeđem pirinču, koji zahteva duže kuvanje, preporučuje dodavanje 1 do 1 i 1/4 šoljice vode na srazmeru 1:1. Ovo znači da na šoljicu smeđeg pirinča dodajete 2 do 2 i 1/4 šoljice vode.
Što se tiče pranja pirinča, Danijel preporučuje blago ispiranje radi uklanjanja suvišnog skroba, sprečavajući slepljivanje. Ipak, naglašava da nije potrebno prati pirinač dok voda ne postane potpuno bistra, već samo nekoliko puta kako bi se uklonio veći deo skroba.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.