logo transparend vojvodina uzivo

Neverovatni zahvati u Kliničkom centru Vojvodine

NOVI SAD – U Kliničkom centru Vojvodine se izvode najdelikatnije i najteže neurohirurške intervencije među kojima su i operacije tumora mozga kod pacijenta u budnom stanju, pri čemu se uz pomoć neurofiziološkog monitoringa mapiraju moždani centri za govor i tokom same intervencije se razgovara sa pacijentom.

Kako za „Blic“ objašnjava neurohirurg prof. dr Petar Vuleković iz KCV, u poslednje dve decenije izuzetno zahtevne operacije na mozgu, nekada rizičnog ishoda, postale su hirurški zahvati s mogućnošću očuvanja i unapređenja najfinijih moždanih funkcija.

– U KCV smo prvi u Srbiji uveli operacije tumora mozga kod pacijenta u budnom stanju, pri čemu se uz pomoć neurofiziološkog monitoringa mapiraju moždani centri za govor i tokom same intervencije se razgovara sa pacijentom koji ne oseća nikakvu bol niti neprijatnost. Takođe na Klinici za neurohirurgiju KCV smo jedina u regionu koji već godinama unazad izvodilmo stereotaksične biopsije tumora mozga, što omogućava adekvatno usklađivanje dalje terapije. Pored toga veliki broj pacijenata se svake godine operiše i zbog tumora hipofize i baze lobanje minimalno invazivnim endoskopskim pristupom kroz nos, praktično bez hirurškog reza i sa značajno skraćenim periodom oporavka – priča nam dr Vuleković.

Da bi se ostvarili dobri rezultati u lečenju pacijenata naš sagovornik kaže da je neophodno učešće lekara specijalista različitih specijalnosti. U operacionoj sali je pored neurohirurga veoma važno mesto neuroanesteziologa koji treba da sigurno, bezbedno i bez bola provede pacijenta sa tumorom mozga kroz zahtevnu operaciju. Multidisciplinarni tim sačinjavaju još i endokrinolog, otorinolaringolog, neuropatolog, psiholog te radiolog.

– Ne smemo zaboraviti i važnu ulogu stručnih instrumentarki i medicinskih sestara na odelenju kao i drugih zdravstvenih radnika koji svakodnevno brinu o pacijentima u cilju efikasnijeg lečenja – ističe dr Vuleković.

Foto: Klinički centar Vojvodine

Prema njegovim rečima, unapređujući znanja i veštine, uz nabavku savremenih medicinskih mikroskopa i aparata, lekari i osoblje Klinike za neurohirurgiju svojim pacijentima pružaju usluge po najvišim svetskim standardima.

To nam je potvrdio i upravnik Klinike za neurohirurgiju KCV doc. dr Đula Đilvesi koji kaže da su upravo operacije tumora mozga pacijenata u budnom stanju jedan od dokaza za to.

– Takve operacije su veoma kompleksne. Otvori se lobanja, napravi se otvor, podigne se koštani poklopac i izvrši se otvorena kraniotomija i rasekcija tumora. To je kada je tumor blisko površini i kada je pristupačan. Nažalost, jedan broj teških pacijenata ima duboko locirane tumore mozga koji su ispod važnih delova i gde se ne može proći kroz deo koji je recimo za pokrete ruke ili noge, jer će onda potom pacijent imati slabost te ruke. Onda mi radimo stereotaksične biopsije. Pritom, mi smo ovde opremljeni najsavremenijim endoskopskim metodama. Za endoskopske intraventrikularne procedure transnazalne operacije tumora baze lobanje i hipofize i maligne tumore mozga možemo bolje da prikazujemo fluoresceinom, što je kod nas sada već standardna metoda uvedena zahvaljujući našim anesteziolozima koji su među retkima u Srbiji ti koji umeju da izvedu takvu anesteziju tokom operacije a da pacijent bude budan – objašnjava docent Đilvesi.

Kada se radi operacija tumora mozga pacijentu koji je budan i priča, uporedo se rade i testovi u zavisnosti od položaja samog tumora, te pacijenti mogu biti zamoljeni da tokom operacije imenuju prikazane slike, čitaju, broje ili nešto drugo govore. Svega nekoliko puta se desilo, kako navodi prof Vuleković, da su pacijenti u nekom momentu tražili da ih uspavaju u potpunosti, iako svi pacijenti pre operacije prolaze kroz psihološke testove.

– Pre sada već više od deset godina u KCV smo uveli i transsfenoidalne endoskopske operacije. To su operacije kod kojih se kroz nos uz pomoć endoskopa pristupa i uklanjaju tumori hipofize i drugi tumori na bazi lobanje. Prilikom takve operacije hirurg gleda u monitor i kroz endoskop, a tumoru se prilazi kroz nos i lobanju. Kod ovakvih operacija je najvažnija mirna ruka i da se bezbedno ukloni tumor. Endoskop mora da prođe do hipofize, a da usput ne ošteti ni jedan deo ili ugrozi zdravstveno stanje pacijenta – naglašava dr Vuleković.

U KCV aparat koji hirurga ’’vodi’’ kroz mozak kao gugl mape

Klinika za neurohirurgiju KCV pored vrhunskih stručnjaka ima i aparat na intraoperativnu neuronavigaciju, uz pomoć kojeg se sa velikom preciznošću lociraju sve lezije u mozgu, smanjuje se morbiditet i poboljšavaju ishodi operacija, jer je omogućen najbolji pristup oštećenjima u lobanji. Aparat ima ulogu koju imaju gugl mape i navigacija u pozicioniranju i putovanju nepoznatim predelima. Ovakvu opremu u Srbiji ima samo još Klinički centar Srbije, a aparat koji je stigao u KCV je još novije generacije i najsavremeniji u neurohirurškom svetu tako da ovu opremu mogu da koriste i ORL hirurzi u hirurgiji paranazalnih sinusa, te ortopedi za hirurgiju kičmenog stuba i karlice.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.