Nevakcinisani zauzimaju većinu bolničkih kreveta u Beogradu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Covid

BEOGRAD – U Beogradu je 80 odsto bolničkih kapaciteta popunjeno nevakcinisanim pacijentima, izjavio je danas komandant vojne kovid bolnice “Karaburma” pukovnik doktor Ivo Udovičić.

Udovičić je za televiziju Prva rekao da je ta bolnica puna i da se, kada neke pacijente otpuste, njihova mesta za jedan sat popune jer je, kako kaže, pritisak na bolnice zaista veliki.

Naveo je da je najmlađi pacijent u ovoj bolnici trenutno žena koja se porodila pre tri meseca koja je, kako je rekao, u teškom opštem stanju.

“Upravo se spremamo da je intubiramo. Njen život je vrlo ugrožen”, rekao je Udovičić i naveo:

“U ovoj bolnici je manje od trećine vakcinisanih i uglavnom su to oni stariji kod kojih je imuni sistem lošiji, pa i očekujemo da su vakcinisani. Svi ispod 50 godina, uglavnom ogromna većina mladih koji zauzimaju ove kapactiete su nevakcinisani”.

Kazao je da je 80 odsto bolničkih kapaciteta u Beogradu popunjeno nevakcinisanim pacijentima koji, dodao je, moraju da se hospitalizuju jer imaju tešku kliničku sliku.

“Oni nemaju samo kijavicu i visoku temperaturu. Ne primamo takve pacijente, već one sa teškom kliničkom slikom”, rekao je Udovičić.

Naveo je da građani koji su bili odgovorni i koji su se vakcinisali sada nemaju gde da leče svoje osnovne bolesti, pa moraju da idu u privatni sektor i sve da plaćaju.

“Sa druge strane, imamo one koji nisu odgovorni prema sebi i drugima, nisu se vakcinisali i sad zauzimaju većinu bolničkih kapaciteta i pri tome ništa ne plaćaju”, rekao je Udovičić.

Kazao je da je Srbija nekada bila prva po broju vakcinisanih, a da smo sada prvi po broju zaražavanja na 100.000 stanovnika u Evropi.

“To je loš rezultat za nas. Došli smo do 50 i nešto procenata vakcinisanih i tu smo stali. Izgubili smo celo leto, kad smo mogli da se vakcinišemo. Em se nismo vakcinisali, em smo se opustili i ne pridržavamo se propisanih mera”, dodao je Udovičić.

Tagovi:

Pročitajte još: