Nesvrstani, osnovani u Beogradu, danas i sutra obeležavaju 60 godina postojanja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

BEOGRAD – Nesvrstani ponovo u glavnom gradu Srbije obeležavaju šest decenija postijanja. U glavnom gradu Srbije u naredna dva dana okupiće se više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija

U Beograd su tokom proteklih dana, I danas doputovali premijeri, ministri spoljnih poslova, specijalni izaslanici brojnih azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja, koje su tokom šest decenija činile Pokret nesvrstanih zemalja ili su u njemu posmatrači.

Skup u čast šest decenija od osnivanja Pokreta, rođenog u Beogradu 1. septembra 1961. godine, održaće se u naredna dva dana na Beogradskom sajmu, a pratiće ga i ekonomski forum, pa će skup biti i prilika za produbljivanje ekonomske saradnje sa partnerskim državama.

U glavnom gradu Srbije u naredna dva dana razgovaraće najviši predstavnici više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija, a među učesnicima su i predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera – Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i posebni gosti, kao što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu. U prethodnih 60 godina svet se značajno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je predstojeći skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima.

Samit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odkuke, ali je način da svi pokažu da se sećaju osnivačke konferencije održane u Beogradu pre 60 godina.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, skup će biti i dobra prilika da sa zemljama koje će biti predstavljene razvijamo privrednu saradnju.

On je poručio da strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da se Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja – Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih.

Planirano je da skup otvore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžan Ilham Alijev, a u uvodnom delu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Plenarni deo sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije.

Na marginima skupa, predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i drugi zvaničnici imaće niz bilateralnih sastanaka sa šefovima stranih delegacija.

 

Tagovi:

Pročitajte još: