Tokom pandemije korona virusa ovaj kraj bio je jedan od najposećenijih u Srbiji.
Brdsko područje Azbukovica smešteno na zapadu Srbije i na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom naseljeno je još od praistorijskog doba, a vekovima unazad je specifično po nestvarnoj prirodnoj lepoti i posebnoj gastronomiji.
Tokom pandemije korona virusa ovaj kraj bio je jedan od najposećenijih u Srbiji.
Planina Bobija, reka Drina i kanjon Trešnjice bez daha su ostavili na hiljade posetilaca. Ipak, zbog još jedne stvari se gosti ovde vraćaju, a od tog raloga kreće voda na usta. U pitanju je – azbukovački kačamak.
– Ovde se još uvek čuvaju starinski recepti koje smo dobijali od majki i baka. Na kačamaku su odrasle mnoge generacije i to je i dalje jedan od omiljenih izbora za doručak u našem kraju. Vole ga i stari i mladi.
– U šerpu se naspe litar tople vode, posoli, stavi pola supene kašike masti i sačeka da provri. U posebnu činiju se sipa čaša vode i u njoj razmuti osam do deset kašika projinog ili kukuruznog brašno da se dobije gusta kaša i malo se posoli.
Kada voda u šerpi provri, dodavati kašiku po kašiku razmućene guste kaše i meša do pet minuta dok se ne zgusne i ne iskrčka. Po želji se posle dodaju sir, kajmak ili mleko.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.