logo transparend vojvodina uzivo

,

Nestvarna mesta: Manastir Kuveždin (VIDEO)

DIVOŠ – Manastir Kuveždin je jedini manastir u Srbiji posvećen Svetom Savi. Osnovao ga je srpski vojvoda i poslednji despot Stefan Štiljanović 1520. godine.

Manastir Kuveždin pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Naša ekipa portala Vojvodina uživo, snimila je prelepe kadrove iz vazduha, a kako to izgleda pogledajte u videu:

Na mestu prvobitne kamene crkve sa dva kubeta, izgrađena je sadašnja crkva 1816. godine , a izgradnja trostranog manastirskog konaka započeta je 1810. godine.

Tokom prvih decenija XIX veka ozidani su veliki konaci manastira.

Manastir Kuveždin je u ovom periodu bio izuzetno bogat i velelepan sa velikim zemljoposedima i manastirima — metosima, Petkovicom i Divšom, udaljenih par kilometara od Kuveždina.

Bogata manastirska riznica je čuvala dragocenosti i starine, poput putira od čistog srebra iznutra pozlaćenog sa staroruskim natpisom koji je izrađen 1559. godine, zatim zlatnih kašika za pričest iz vremena vitezova sa ikonom Svetog Georgija i 8 alemova.

U manastiru se čuvala i petohljebnica iz 1758. godine i bakrorez koji je napravio Zaharija Orfelin 1772. godine, a manastirska biblioteka je sadržala 500 raznih dela.

Foto: Vojvodina uživo

Prvi sigurni podaci o manastiru Kuveždin potiču iz turskih zapisa iz 1566-69. godine. U skladu sa turskim izvorom iz 1566. godine to je „manastir Sveti Sava, drugo ime Kuveždin, blizu sela Vanđinca“. Godine 1569. u manastiru je bio iguman Stefan i tada je tu rukom pisan minej za jun.

Foto: Vojvodina uživo

Manastir je doživeo razaranja 1688. godine od Turaka, 1941. godine je opljačkan od strane ustaša, dok su ga 1944. godine ustaše i Nemci srušili.

Posle Drugog svetskog rata manastir je ponovo uspostavljen kao muški.

Manastir Kuveždin je takođe 1990. godine stavljen pod zaštitu kao spomenik kulturea, a od 1997. godine počinje obnova manastirske celine, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Asfaltiran je prilaz manastiru sa lokalnog puta sa pristupnim parkiralištem za automobile i autobuse. Time je omogućena lakša dostupnost brojnim vernicima i

Manastir poseduje čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice koja je 2009. godine krvotočila.

Danas je Kuveždin muški manastir, sa nastojateljem ocem Varnavom Lukićem.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.