Nestvarna mesta: Koviljski rit (VIDEO)

KOVILJ – Koviljsko – petrovaradinski rit predstavlja kompleks barsko-močvarnih i šumskih ekosistema (5.895 ha), sa brojnim životnim zajednicama, funkcionalno povezanih u integralnu celinu.

Vojvođanski ritovi su svedoci nekadašnjeg izgleda priobalja velikih ravničarskih reka. Sama reč rit potiče od nemačke reči “Ried” i označava rečnu šumu u plavnom području, ispresecanu barama, močvarama ili livadama (zavisno od perioda godine). Koviljski rit se proteže levom stranom Dunava, od Novoga Sada do sela Gardinovci. Ko god je prošao autoputem od Beograda ka severu, prosto je morao da spazi impozantnu šumu sa bačke strane mosta kod Beške. To je Koviljski rit.

Foto: Vojvodina uživo

Temeljne vrednosti ovog prostora su očuvanost i raznovrsnost izvornih oblika ritova (ade, rukavci, bare, močvare), očuvanost i bujnost izvornih biljnih zajednica ritova (šume, livade, trstici, ševari), raznovrsnost i bogatstvo faune (206 vrste ptica i 24 vrste riba), naročito prisustvo retkih i proređenih vrsta.

Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti Koviljsko-petrovaradinski rit je 1989. godine proglašen za međunarodno značajno stanište ptica (IBA), 2005. god proglašen za međunarodno značajno područje biljaka (IPA), 2004. godine je uvršćen u spisak zaštićenih područja zavisnih od vode i značajnih za basen Dunava (ICPDR) i nalazi se na spisku vlažnih područja Ramsarske konvencije (2012).

Veći deo područja je takav da se vodostaj prirodno menja u odnosu na nivo vode u Dunavu, odnosno često će delovi ostrva i šume biti pod vodom u prolećnim mesecima.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: