logo transparend vojvodina uzivo

Nepotizam na Filozofskom fakultetu – Četrnaest godina vedri i oblači kao dekan na Filozofskom fakultetu, branila Dinka, mužu osnovala Odsek, decu i rođake prijatelja zaposlila – Ko je Ivana Živančević Sekeruš?

NOVI SAD – Davne 2010. godine prof. dr Ivana Živančević Sekeruš je došla na čelo Filozofskog fakulteta u statusu vršioca dužnosti dekana. Od tada do danas Filozofski fakultet je potreslo nebrojeno afera i nažalost više se o Filozofskom fakultetu pričalo kao epicentru nepotizma i govora mržnje, nego o naučnim dostignućima ove ustanove.

Sam izbor Ivane Živančević Sekeruš za redovnog profesora Filozofskog fakulteta su pratile kontroverze, s obzirom da su određenim naučnim krugovima bili sporni Ivanini naučni radovi, odnosno objavljivanje istih koji su preduslov za izbor u zvanje.

Takođe, od 2012. godine kada je izabrana za dekana u redovnom mandatu vidljiva je tendecija ka otvaranju studijskih programa koji su prerastali u odseke i katedre, a sve u cilju zapošljavanja lojalnih i ideološko podobnih ljudi.

Jedan za drugim su nastajali Odsek za Kulturologiju koji su popunjavali Perovićevi kadrovi, Odsek za Komunikologiju kojim je zagospodario Dinko Gruhonjić, Odsek za Italijanske i iberoameričke studije koji je prepustila svom suprugu Pavlu Sekerešu, kao i studijski program za Socijalni rad koji je poklonjen dekanicinom kućnom prijatelju prof. Marku Škoriću.

Foto: PrintScr youtube

Muž dekanice prof. Pavle Sekeruš je redovni profesor na Odseku za romanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Od 2016. godine je direktor Frankofonog univerzitetskog centra, a da bi ostao angažovan na Filozofskom fakultetu nakon odlaska u penziju zahvaljujući supruzi dekanici, postao je osnivač Odseka za italijanske i iberoameričke studije.

Na ovaj način najgrublje je prekršen Kodeks o akademskom integritetu i njegov član 24 koji govori o privatnom interesu koji predstavlja bilo koji oblik ostvarenja koristi ili pogodnosti za člana akademske zajednice ili sa njim povezanog lica, koji se ostvaruje u obavljanju profesionalnog rada ili ispunjavanju akademskih dužnosti na ustanovi ili Univerzitetu.

Povezanim licima smatraju se osobe koje su sa članom akademske zajednice u braku ili vanbračnoj zajednici, što je slučaj kod bračnog para Sekeruš.

Takođe, zajedničko za sve ove odseke jeste činjenica da nisu postojali uslovi za njihovo osnivanje, kao i dovoljno stručnog kadra, ali Ivana Živančević Sekeruš je uvek nalazila načina da zaobiđe prepreke i ostvari svoj naum.

Podsećamo, Pavle Sekeruš je krajem marta imao neprimeren ispad kada je vređao novinarku Novosadske tv ispred Filozofskog fakulteta, dok je radila svoj posao.

ŠEF KABINETA IVANE ŽIVANČEVIĆ SEKERUŠ POVEZANA SA HRVATSKIM STRUKTURAMA

Foto: PrintScr RTV

U momentu kada je prof. dr Ivana Živančević Sekeruš došla na čelo Filozofskog fakulteta, za šefa kabineta je postavila Isidoru Gordić Fisković. Ono što je zanimljivo, Isidora je udata za Vicka Fiskovića čiji je otac Igor Fisković hrvatski akademik i profesor na Zagrebačkom univerzitetu.

O tome čija deca su zaposlena na Zagrebačkom sveučilištu biće više reči u nekom od narednih tekstova.

Za vreme mandata dekanice Živančević Sekeruš na Filozofskom fakultetu je važilo pravilo da samo podobni mogu da dobiju zaposlenje, projekte, plaćena istraživanja i putovanja.

O odlascima u Kinu, pravim razlozima dolaska Konfucijevog instituta će biti više reči u nekim od narednih tekstova.

Ono što je takođe zanimljivo jeste postupak zaposlenja novinarke N1 Ksenije Pavkov na Odsek žurnalistike u kojem vedri i oblači Dinko Gruhonjić.

Zato i ne čudi da je Dinko prilikom govora mržnje podršku dobijao od N1, ali i sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Naime, opšte je poznato da je dekanica PMF dr Milica Pavkov Hrvojević bliska prijateljica Ivane Živančević Sekeruš, a da je ona ujedno i rođena sestra Ksenije Pavkov, te ne čudi da je Ksenija uhlebljenje pronašla upravo na Filozofskom fakultetu.

Takođe, o vezama Odseka za žurnalistiku sa raznim NVO i pojedinim medijima, odlascima studenata na studentsku praksu, kao i o finansijskim problemima na samom fakultetu biće više reči u nekim od narednih tekstova.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.