logo transparend vojvodina uzivo

Nemačke kompanije očekuju blagu recesiju u 2023. jer poremećaji popuštaju

BERLIN – Nemačke kompanije očekuju samo blagu recesiju iduće godine uprkos teškoćama zbog energetske krize, nestašice sirovina i usporavanja globalne ekonomije, pokazuje anketa Rojtersa sprovedena među velikim udruženjima privrednika.

„Poslednji kvartal 2022. i početak 2023. verovatno će biti praćeni padom ekonomske aktivnosti. Međutim, očekujemo samo blagi pad“, rekao je Zigfrid Rusvirm, predsednik Federacije nemačke industrije (BDI).

Sve je više signala da bi nemačka privreda mogla da izbegne najgori ekonomski pad uzrokovan smanjenjem isporuka energije iz Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu, ocenjuje britanska agencija.

Inflacija je blago usporila na 11,3 posto u novembru sa visokih 11,6 procenatra prethodnog meseca jer su pale cene energenata.

Nemačka vlada je prognozirala da će privreda ove godine porasti za 1,4 odsto, a da će dogodine pasti za 0,4 posto.

Rusvurm je upozorio da će rast ostati prigušen do 2024. jer slaba tražnja širom sveta pogađa izvozno zavisnu nemačku ekonomiju.

Udruženje nemačkih industrijskih i privrednih komora (DIHK) saopštilo je da postoji mnogo indicija da se poremećaji u lancu snabdevanja postepeno ublažavaju.

„Cene vozarina brodskih kontejnera ponovo se približavaju dugoročnim normalnim vrednostima, a polako popuštaju i zagušenja van međunarodnih luka“, naveo je predsednik DIHK Piter Adrijan.

Dodaje da bi, ako se sprovede najavljeno ublažavanje kineske politike nultog kovida, to takođe bio pozitivan signal za globalne lance snabdevanja.

Ipak, DIHK je upozorio da rastuće cene energije i osipanje raspoloženja potrošača i dalje zamagljuju izglede za 2023.

Udruženje zanatlija ZDH deli mišljenje DIHK-a, i očekluje znatno manje narudžbina u narednoj godini.

„Zaostatle porudžbine će podupirati posao do početka proleća, ali je pod velikim znakom pitanja vreme nakon toga“, rekao je generalni sekretar ZDH Holger Švaneke.

Nemačko udruženje za veleprodaju, spoljnu trgovinu i usluge (BGA) objavilo je da je situacija joz uvek snažna u mnogim sektorima privrede.

„Ali, negativna očekivanja selimo iz meseca u mesec, čija dubina i širina se još nisu materijalizovali“, kaže predsednik BGA Dirk Jandura. On je uveren da će kompanije tokom proleća ponovo krenuti putem optimizma.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.