logo transparend vojvodina uzivo

Nemačka ubedljivo najviše e-vozila uvozi iz Kine

BERLIN – Kineski udeo u uvozu isključivo električnih vozila u Nemačku porastao je na 40,9 odsto u prva četiri meseca ove godine, iako im je ukupan broj opao za 15,7 odsto, izvestio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

Evropska komisija je prošle nedelje upozorila da razmatra uvođenje kaznenih carina na kineska e-vozila. To može da ugrozi nemačke proizvođače automobila sa pogonima u Kini, kao i njihov izvoz, prenosi agencija dpa.

Uvoz kineskih e-vozila snažno raste, rekli su statističari. Ukupno 29 odsto od 447.200 e-automobila uvezenih u Nemačku 2023. je došlo iz Kine. Sledeća je bila Južna Koreja sa 9,9 odsto, odnosno 44.200 vozila, a zatim Češka sa 9,3 odsto i 41.600 automobila. U 2022. Kina je imala udeo od 12 odsto, a u 2020. 7,7 odsto.

Evropska komisija od jeseni preispituje uvoz kineskih električnih automobila zbog tamošnjih državnih subvencija koje narušavaju međunarodnu konkurenciju.

Kineski električni automobili su oko 20 odsto jeftiniji od modela iz Evropske unije, naveli su u Briselu. Razlika se pripisuje državnim subvencijama. Konačne odluke o kaznenim carinama još nema.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.