logo transparend vojvodina uzivo

Nema više besplatnog Twittera? Mask kaže da će svi morati da plate ako žele da koriste ovu društvenu mrežu

Mask tvrdi da je to jedini način da se obuzdaju botovi koji šire govor mržnje

Ilon Mask, vlasnik društvene mreže X, koja je ranije bila poznata kao Twitter, izjavio je u ponedeljak da će svi korisnici ubuduće morati da plaćaju mesečnu pretplatu za korišćenje platforme. Najava je usledila tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Mask je objasnio da je odluka usmerena na borbu protiv „ogromnih armija botova“ koji šire govor mržnje na platformi.

„Jedini način koji mogu da zamislim za suzbijanje velikog broja botova jeste uvođenje male mesečne naknade za korišćenje X,“ rekao je Mask. Dodao je da će uvođenje pretplate otežati kreiranje bot naloga jer će svaki bot morati da se registruje sa novom kreditnom karticom.

Ovo je posebno značajno jer kompanija ima poteškoća sa oglašivačima. Prema Maskovim rečima, prihod od oglašavanja na američkom tržištu pao je za 60%. On je za pad prihoda okrivio organizacije za građanska prava i potrošačke grupe koje vrše pritisak na velike brendove.

Najava dolazi nakon što je X već implementirao model pretplate pod imenom „Premium X,“ koji je preimenovan iz prethodnog „Twitter Blue.“ Podaci pokazuju da je prihvatanje ovog modela bilo sporo. Prema nekim procenama, samo između 640.000 i 680.000 ljudi se pretplatilo na Twitter Blue do kraja aprila ove godine.

Iako je izazvao mnoge polemike, Mask je poznat po tome što često najavljuje nove proizvode ili inovacije, a kasnije menja kurs.

U širem kontekstu, malo je društvenih mreža koje se oslanjaju isključivo na pretplatnički model, iako sve više njih eksperimentiše sa pretplatničkim proizvodima usled slabog tržišta oglasa.

Nije poznato koliko bi X naplaćivao svojim korisnicima mesečno.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.