Tako mekane
Sastojci:
200 g brašna
2 jajeta
decilitar ulja
3 dl mleka (po izboru) i malo mlake vode (mleko možete zameniti i kiselom vodom)
kašičica soli
kašičica šećera
Priprema:
Brašno sipajte u dublju plastičnu posudu, pa dodajte jaja i oko 2dl mleka. Probajte da smesu dobro umutite kako biste dobili kompaktnu masu, a ako je potrebno dodajte još malo mleka. Imajte u vidu da testo možete da napravite i samo sa vodom ili samo sa mlekom. Najbolje je ipak kada stavite pola mineralne vode i pola mleka. Važno je da testo bude gusto, ali bez grudvica. Procenite da li je mnogo retko, pa ako je tako dodajte još brašna. U slučaju da su vam palačinke predebele, dodajte još mleka ili vode. U umućeno testo dodajte oko decilitar ulja i dobro promešajte. Testo će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta, što i te kako može da utiče na mekoću palačinki, ali i na njihov ukus.
U tiganj sipajte malo ulja. Testo sipajte kutlačom i ravnomerno ga rasporedite po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Palačinku ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda je prevrnite na način koji je vama najjednostavniji. Čim se ispeče jedna strana, okrenite je na drugu i pecite isto koliko i prvu ili manje. Gotove palačinke ređajte na plitak tanjir jednu preko druge.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.