Neimar, pljačka veka: Ugasili firmu koja je izgradila pola Novog Sada da uzmu proviziju od prodaje placa

NOVI SAD – Pljačka veka – tako su Novosađani i radnici nazivali privatizaciju novosadskog „Neimara“, građevinskog giganta, koji je opljačkan i ugašen u vreme najtešnje koalicije Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije.

Neimar je u junu 2006. godine, za obveznice stare devizne štednje, kupio Dušan Borovica, omiljeni investitor Demokratske stranke, kojem je Borislav Novaković avansno uplatio 4,5 miliona evra za nerealizovanu gradnju Bulevara Evrope, zbog čega je kasnije protiv njega vođen sudski proces.

Bogaćenje na prodaji Neimarove imovine

Ceo „Neimar“ sa brojnim objektima, mašinama i više placeva prodat je Borovici za oko 1,4 miliona evra, a samo tri godine kasnije, Neimarov plac na kom je izgrađen „Big“ prodat je 2009. godine za 15 miliona evra. Radnici od tog ogromnog novca nisu videli ni jednog jedinog dinara, tvrdio je sindikat preduzeća 2012. nakon što su stupili u štrajk zbog neisplaćenog minimalca za 2011. godinu.

Žmuranje na očigledne nezakonitosti

Sindikat je tvrdio da je „Neimar“, koji je na vrhuncu moći zapošljavao 6.000 radnika, i koji je postojao od 1865, privatizovan da bi bio uništen, kako bi se novi vlasnici obogatili na preprodaji njihovih placeva. Sindikalci su takođe tvrdili da je rasprodata celokupna imovina „Neimara”, a da su ono što nije prodato razgrabili poverioci.

– Više nemamo ništa, od kranova do mehanizacije, sve je to otišlo. Nemamo bukvalno ni jedan kamion – govorili su sindikalci za medije, u nadi da će ih vlast zaštititi.

Međutim, vlast je tvrdila da se u „Neimaru“ ne dešava ništa nezakonito, da kupac ispunjava ugovorne obaveze.
Zaposleni su se pitali zašto i iz kojih razloga vlast mirno dopušta da se opljačka i ugasi preduzeće koje je u svojoj istoriji izgradio više od 35.000 stambenih jedinica, više od 500.000 kvadratnih metara objekata opšte namene, oko milion kvadrata industrijskih objekata i više od 300.000 kvadrata objekata u poljoprivredi?

Ima neka tajna veza

Poznavaoci prilika objašnjavaju da odgovor leži u činjenici da je Neimar samo jedno od velikih preduzeća uništenih u vreme zajedničke vladavine DS-a, DSS-a i LSV-a. Naočigled tadašnje vlasti propala je i firma „Heroj Pinki“ koja je formalno-pravno bila kupac „Neimara“, a koju je takođe privatizovao Dušan Borovica, s kojim je Novaković sarađivao prilikom nerealizovane gradnje dela Bulevara Evrope, na kojoj je nestalo avansno uplaćenih 4,5 miliona evra.

Borovica je prvo postao vlasnik „Pinkija“ koji je onda u junu 2006. kupio „Neimar“. Početkom 2012. radnici obe firme su bili na ivici egzistencije, jer mesecima nisu primali čak ni minimalac, a godinama im nisu uplaćivani penzijsko i doprinosi za zdravstvo, pa nisu mogli čak ni da se leče.

Neimar je u junu 2006. godine, za obveznice stare devizne štednje, kupio Dušan Borovica, omiljeni investitor Demokratske stranke, kojem je Borislav Novaković avansno uplatio 4,5 miliona evra za nerealizovanu gradnju Bulevara Erope

Smišljeni poduhvat uništavanja Novog Sada

Sredinom 2013. Heroj Pinki, nekad vrlo uspešno i solventno preduzeće, bio je u blokadi od 712 miliona dinara. Kada su 2012. radnici „Pinkija“ zbog neisplaćenih plata za celu 2011. blokirali Dunav, zajedno sa menadžmentom radnicima se obratio funkcioner Demokratske stranke i potpredsednik Pajtiećve Pokrajinske vlade Miroslav Vasin i obećao im „da će biti jemac da im sve zarade budu isplaćene“. Od isplate nije bilo ništa, a kasnije je otkriveno da je Borovica dobijao kreidte bez pokrića od Razvojne banke Vojvodine, koju je osnovala Pokrajinska vlada Bojana Pajtića i koja je propala i ugašena zbog nenaplativih kredita.

– Demokrate i Novaković su mirno posmatrale kako „Neimar“, „Heroj Pinki“ i 35 ostalih privrednih giganata propadaju, a kako se novi vlasnici bogate, dok više od 30.000 ljudi, koji su ostali bez posla, živi na ivici gladi. To je, slobodno se može reći, bio smišljeni poduhvat uništavanja Novog Sada – kaže (analitičar).

Ivana Marić

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.