logo transparend vojvodina uzivo

Nega pasa na vrućini: Ovo nikako ne treba da radite u toplim letnjim mesecima, poručuju profesionalci

Najlakši način da kućnom ljubimcu skinete težak i topao „kaput“ je brijanje, ali se ono kod mnogih rasa ne preporučuje, čak ni leti.

ako leto zvanično nije počelo, vrućine su tu i retko ko može lako da se izbori sa sparinom i nedostatkom vlage. S druge strane, mnoga živa bića prirodno su „podešena“ da se na svoje načine bore sa vrućinama, ali je nekim životinjama, poput kućnih ljubimaca, pomoć čoveka ipak potrebna.

U sparnim letnjim danima vaš pas će tražiti načine da se ohladi: on će ležati na prohladnim pločicama, zavlačiće se u mračne ćoškove, gledaće da češće bude na udaru ventilatora ili klima uređaja i uzimaće više tečnosti.

Ipak, i sam vlasnik može da pomogne ljubimcu da lakše podnese vrelinu leta, predlaže Dailypaws.

Jedan od najboljih načina da pas lakše podnese letnju vrućinu je da ne zapostavite negu njegove dlake. Potrebe za negovanjem variraju od rase do rase pa je važno da znate šta vašem ljubimcu najviše prija kad je reč o kupanju i šišanju u letnjim mesecima.

Da li je psu potrebna letnja „frizura“

Iako deluje „laganica“ da psa brzinski obrijete, kako bi mu u najtoplijem delu godine bilo prijatnije, razmislite dvaput, jer nekim psima obrijana dlaka može prouzrokovati više štete nego koristi.

Pse sa duplom dlakom, poput haskija i nemačkih ovčara, ne treba brijati, jer njihova dlaka reguliše temperaturu i štiti kožu od opekotina. Ako imate ljubimca sa poddlakom, nabavite alatke za uklanjanje viška ovog sloja krzna koje će smanjiti linjanje i omogućiti bolji protok vazduha, odnosno „luftiranje“.

Ako niste sigurni da vaš ljubimac ima dupli dlačni pokrivač, pitajte veterinara.

Koliko često leti treba četkati, češljati i kupati psa

Psećoj dlaci treba posvetiti negu svakih 4-6 nedelja tokom leta, u zavisnosti od toga koliko održavanja zahteva krzno psa: neke rase traže češću i detaljniju negu. Rase sa dužom ili debljom dlakom, kao što je zlatni retriver ili ši cu, traže češće negovanje da bi se sprečilo zapetljavanje i zamašćivanje i kontrolisalo linjanje.

Ako pas voli da se rashlađuje u dvorišnom bazenu ili obližnjoj vodenoj površini (jezercetu, potoku i slično) barem jedanput posle plivanja ga obrišite peškirom i očetkajte (ako je super kovrdžav), kako biste sprečili zadržavanje viška vlage i pojavu infekcija.

Bez obzira na rasu psa, svakom ljubimcu potrebno je kupanje, pa bi psa u letnjim danima trebalo „brčnuti“ najmanje svake 3-4 nedelje, u zavisnosti od toga koliko je aktivan na otvorenom. Kupajte psa samo kada je neophodno i koristite proizvode namenjene isključivo kućnim ljubimcima. Prečesto kupanje može da skine prirodna ulja sa dlake psa. Ukoliko živite u suvom okruženju, psa kupajte hidratantnim šamponom, bez sulfata ili sami napravite sredstvo kojim ćete negovati ljubimca.

Letnje „doterivanje“ kod kuće

Mnogi vlasnici prepuštaju profesionalcima letnju negu svojih ljubimaca, ali ako više volite da to sami radite, obratite pažnju na sledeće:

* Redovno podrezujte nokte kako bi ljubimac lakše hodao.

* Vlažite jastučiće šapa ako pas provodi dosta vremena na vrelim i grubim površinama.

* Čistite uši psu radi sprečavanja infekcija i smanjenja pojave gljivica, posebno ako imate psa koji obožava da pliva.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.