Nedimović: Sektor ribarstva nepravedno zapostavljen, ideja je da se on razvija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
SEČANj – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i resorni pokrajinski sekretar Čedomir Božić, obišli su danas gazdinstvo porodice Pejčić u sednjobanatskoj opštini Sečanj. Ova porodica bavi se uzgojem ribe. Prema rečima ministra Nedimovića, ovaj sektor je nepravedno zapostavljen, i ideja je da se on razvija.

 

Porodica Pejčić iz Boke, obrađuje oko 200 jutara zemlje, a pre 14 godina opredelili su se i za ribarstvo. Njihov ribnjak prostire se na 13 hektara. Bojan je treća generacija koja radi na porodičnom gazdinstvu.

“Naša hrana, sve je naše na njivama pšenica, soja, kukuruz. Proizvodimo mlađ imamo tri jezera, onda prebacujemo proizvodimo konzum, i ide dalje prodaja. Što se tiče mehanizacije mi smo pre dve godine dobili pomoć od države, povraćaj na mehanizaciju, sejalicu i prskalicu. Nadamo se da će toga biti još”, priča Bojan Pejčić.

“Gledamo da dođemo do onih krajnjih korisnika, da pomognemo onima koji se zbilja bave poljoprivredom, koji ovde žive i privređuju i žele ovde da ostanu”, istakao je Predrag Rađenović, predsednik Opštine Sečanj.

Ministar Nedimović, prilikom obilaska ovog gazdinstva, rekao je da postoje prostori na kojima se sektor ribarstva može razvijati, a da je ovo jedno od idealnih mesta.

“Kroz IPARD 3 smo dobili dosta novca da pomognemo i ovaj segment. To su velike investicije bez obzira da li je reč o infrastrukturi, nabavci dodatne opreme ili nečem trećem što je neophodno za preradu eventualno, koja je uvek sledeća faza posle uzgajanja. To je od 50 do 700 hiljada evra iznos povrata, što znači da investicija može da ide i do milion i po evra”, kaže ministar Nedimović.

U Vojvodini je nedavno završen konkurs za pomoć u izgradnji ribnjaka.

“Ukupna vrednost konkursa bila je 25 miliona dinara, a maksimalan iznos po jednoj prijavi pet miliona dinara. Uskoro će biti objavljeni rezultati i naravno zaključeni ugovori. To je jednini konkurs kojim se podržavaju ona gazdinstva čija su delatnost pre svega ribnjaci”, kaže Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

On kaže i da će naredne godine ovaj konkurs biti ponovljen, a očekuje i više sredstava.

Tagovi:

Pročitajte još: