Ne želite ostatke zemlje i insekte: Kako se pravilno pere zeleno lisnato povrće

Mnogima je ovo omiljeno doba godine jer je svežeg voća i povrća u izobilju. A poznato je koliko je zeleniš zdrav za naš organizam.

Odlično ide uz meso ili krompiriće, savršen je par sa sendvičem, meša se u smutije i šejkove… ma, nema mane, samo ako ste ga dobro oprali.

Kako spada u visokoalkalnu hranu i bogato je vitaminima i mineralima trebalo bi svakodnevno da se nađe na vašoj trpezi.

Ako ste ga ikada detaljno pogledali mogli ste da vidite da se na njemu nalaze ostaci zemlje i druga prljavština, poneki zalutali insekt, a sigurno su tu i pesticidi koje ne vidite. Zato je važno da ga pravilno operete pre upotrebe.

Najpre ga potopite u vodu

Ako perete listove zelenog povrća samo pod mlazom vode na ovaj način nećete moći da se rešite prljavštine koja se na njima nalazi, kao ni sitnih insekata koji nisu odmah uočljivi.

Zato bi bilo najbolje da sve listove stavite u posudu sa vodom i perite ih barem 30 sekundi kako biste uklonili sve nečistoće.

Otresite svaki list i stavite ga u cediljku

Nikako nemojte da izručite svu vodu i listove zajedno u cediljku jer će se onda prljavština ponovo zadržati na njima. Uzmite jedan po jedan, istresite ga i stavljajte u cediljku.

Nije loše da ovaj postupak ponovite barem dva puta ili barem dok voda u posudi ne postane bistra.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.