Med se često smatra prirodnom alternativom za beli šećer, uz dodatna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Međutim, neki korisnici društvenih mreža tvrde da način na koji koristite med može neutralisati njegove zdravstvene prednosti. O tim mitovima i stručnjaci su rekli svoje.
Sirovi med, koji se prodaje u specijalizovanim prodavnicama i kod lokalnih pčelara, nije ni termički obrađen, niti filtriran i često se veruje da je zdraviji od običnog meda. Međutim, malo je dokaza koji to potvrđuju.
– Sirovi med može da sadrži polen i male količine aktivnih supstanci poput enzima i biljnih antioksidanata, ali istraživanja nisu potvrdila da ove materije imaju značajan uticaj na zdravlje – kaže nutricionista.
Iako neki biraju sirovi med zbog antioksidanata, njihova količina nije dovoljna da bi značajno uticala na opšte zdravlje.
2. mit: Dodavanje meda u vruć čaj oslobađa toksine
Na društvenim mrežama mnogi tvrde da se dodavanjem meda u toplu vodu ili zagrevanje iznad 140 stepeni oslobađaju toksini. Ovaj mit verovatno potiče iz ajurvedske medicine, ali nema naučnih dokaza koji ga podržavaju.
Korišćenje metalne kašičice neće uništiti med, niti je neophodno koristiti posebnu drvenu kašiku. Prema mišljenju stručnjaka, neki metali, poput srebra mogu razložiti neke komponente meda, ali je to u praksi beznačajno. Većina ljudi ne koristi srebrne kašike za mešanje meda, tako da ovo nije zabrinjavajuće, zaključuju.
Ograničeni dokazi sugerišu da med pomaže kod nekih alergija. Potrebno je više istraživanja da bi se podržala ova otkrića, ali sam med verovatno neće zaustaviti sezonske alergije.
Med se često koristi u zdravim receptima umesto šećera, ali to ne znači da je značajno bolji za organizam.