Većina ljudi pravi istu, kardinalnu grešku – kad se pojedu svi kiseli krastavčići iz tegle, vodica koja preostane završi u đubretu.
Vredne domaćice uveliko ostavljaju zimnicu, a ukućani jedva čekaju da načnu teglu s omiljenim kiselim krastavčićima. Dok se tegla lagano prazni, bilo bi dobro da znate da tečnost koja ostane od krastavčića nikako ne treba da završi u đubretu jer ima mnoštvo korisnih primena – od zdravstvenih benefita do negovanja biljaka. Evo pregleda nekih od tih koristi:
Ublažava upalu mišića
Krastavčići sadrže kalijum koji će da vam pomogne kod opuštanja mišića, što je izuzetno korisno kod njihove upale nakon većih napora.
Obnavlja elektrolite
Elektroliti su važni za ravnotežu tečnosti u telu, a sok od kiselih krastavaca može pomoći u njihovom brzom obnavljanju. To ga čini dobrim izborom za rehidrataciju nakon dehidratacije.
Leči mamurluk
Elektroliti iz kiselih krastavčića mogu pomoći kod mamurluka jer pomažu organizmu da se brže oporavi nakon prekomernog konzumiranja alkohola, baš kao i rasol.
Reguliše probavu
Fermentirani krastavčići sadrže probiotike koji mogu poboljšati varenje, podržati apsorpciju minerala i doprineti zdravlju creva.
Oživljava sobno cveće
Tečnost od krastavčića sadrži kalijum koji je koristan za rast i zdravlje sobnih biljaka.
Čini blistavim bakarno posuđe
Sok od kiselih krastavaca može pomoći u čišćenju i obnavljanju bakarnih posuda koje su potamnele usled oksidacije.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.