NBS:Nastavljen rast mobilnog i elektronskog bankarstva

Upotreba najsavremenijih oblika plaćanja u Srbiji nastavlja da raste o čemu svedoči i podatak da je na kraju trećeg kvartala ugovorenu uslugu elektronskog bankarstva imalo 3,7 miliona korisnika, 9,13 odsto više nego pre godinu dana, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Broj korisnika mobilnog bankarstva je rastao još brže, za 23,76 odsto i iznosio je 3,3 miliona a porastao je i ukupan broj transakcija koje putem digitalnog bankarstva obavljaju fizička i pravna lica.Broj transakcija obavljenih upotrebom elektronskog bankarstva smanjen za 2,58 odsto a onih putem mobilnog bankarstva se povećao za 27,31 odsto u odnosu na isti lanjski period.Na kraju septembra broj izdatih platnih kartica iznosio je 10,5 miliona što je za 3,32 odsto više nego pre godinu dana.

Tokom trećeg tromesečja građani su u trgovinama obavili više od 100 miliona plaćanja platnim karticama, što predstavlja rast od 18,92 odsto u odnosu na isto lanjsko tromesečje.

Zabeleženo je više od 10 miliona plaćanja karticama inostranih pružalaca platnih usluga u našim trgovinama, što je za 32,19 odsto više nego pre godinu dana.

Na kraju trećeg tromesečja u Srbiji je bilo 3.037 bankomata, za 3,56 odsto manje nego u istom tromesečju 2021 a kako navode iz NBS primetno je proširenje prihvatne mreže za platne kartice, tj. POS terminala.
Njih je bilo 120.232, odnosno 7,89 odsto ili za 8.788 uređaja više nego pre godinu dana.

Internet prodavnicama je krajem septembra bilo 2.985, 15 više nego u isto vreme 2021. godine.

Iz NBS navode da o rastu popularnosti kupovine robe i usluga preko interneta svedoče i njihovi najnoviji podaci koji kažu da je broj dinarskih transakcija kojima su građani obavljali kupovinu preko interneta iznosio 7,8 miliona, odnosno 55,52 odsto više nego u trećem tromesečju 2021. godine.Ove transakcije su iznosile 21 milijardu dinara, što je za 63,7 odsto više nego pre godinu dana.Rastu upotrebe bezgotovinskih plaćanja nastavio je da doprinosi rast korišćenja instant plaćanja, pa je broj transakcija u IPS NBS sistemu u trećem tromesečju ove godine porastao za 20,82 odsto ili za 2,2 miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: