logo transparend vojvodina uzivo

,

NBS: Sve više plaćanja Dina karticama na rate

BEOGRAD – Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je u trećem tromesečju ove godine ostvaren promet na osnovu plaćanja na rate Dina karticama od 2,6 milijardi dinara, što je povećanje za 37 odsto u odnosu na isti periodu 2022. godine.

Kako se navodi, u trećem tromesečju 2023. ostvareno je i 310.342 transakcija ovom karticom, a to je za 31 odsto više nego u istom tromesečju 2022. godine. Dodaje se i da je u trećem tromesečju tekuće godine ukupan broj rata ovom karticom bio oko 1,4 miliona, što je za 32 odsto više rata nego u istom periodu prethodne godine.

NBS podseća da plaćanje na rate bez kamate debitnom Dina platnom karticom u ovom trenutku svojim korisnicima omogućavaju tri banke i da se tim karticama može plaćati na rate na više od 14.000 prodajnih mesta u Srbiji. Plaćanje na rate Dina debitnim karticama, kako se ističe u saopštenju omogućeno je na inicijativu NBS da se korisnicima ponudi bezgotovinski platni instrument koji će im omogućiti da plaćaju na odloženo, u okviru svojih raspoloživih sredstava i bez potrebe da se dodatno zadužuju u banci korišćenjem kredita.

Centralna banka Srbije, navodi i da je jedna od prednosti plaćanja Dina debitnim karticama i ta što se za ove transakcije ne obračunava kamata niti postoje druge naknade za korisnika u vezi sa odloženim plaćanjem. Dodaje se da su i trgovci koji omogućavaju plaćanje na rate ovim karticama prepoznali prednosti ovog servisa, jer se plaćanje odvija brzo i efikasno, ne uzrokuje zadržavanja na kasi koja su tipična za plaćanje čekovima, a i troškovi za obradu transakcija su daleko niži nego u internacionalnim kartičnim sistemima.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.