NBS: Referentna kamata ostaje 1 odsto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto.
Međugodišnja inflacija je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u decembru 2021. iznosila 7,9 odsto i na njen rast u najvećoj meri uticali su više svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda, zastoji u snabdevanju i znatno više cene transporta na globalnom nivou.

Prema oceni NBS, inflacija će se i tokom prvog tromesečja ove godine kretati oko nivoa zabeleženog krajem prošle godine ili blago iznad njega, na šta će se odraziti efekti energetske krize u svetu i po tom osnovu više cene uvoznih proizvoda.

Dodaje se da bi od drugog tromesečja trebalo da usledi usporavanje inflacije i njeno kretanje ka centralnoj vrednosti cilja, koju bi mogla da dostigne krajem 2022.

Usporavanju inflacije, prema oceni NBS, doprineće iscrpljivanje efekta privremenih faktora koji se prvenstveno odnose na više cene energenata i poljoprivrednih proizvoda, kao i očekivano postepeno rešavanje problema zastoja u globalnim lancima snabdevanja.

Kako se dodaje, na rast inflacije uticala je i suša, koja se odrazila pre svega na cene neprerađene hrane.

Narodna banka navodi da je tri četvrtine inflacije u 2021. bilo određeno cenama hrane i energenata.

S druge strane, bazna inflacija, kad se isključe hrana, energija, alkohol i cigarete, na šta mere monetarne politike imaju veći uticaj, bila je znatno niža od ukupne inflacije i prethodnih meseci u proseku je iznosila je oko tri odsto međugodišnje.

Očuvanju bazne inflacije na niskom nivou doprinosi dugogodišnja relativna stabilnost deviznog kursa, koja predstavlja snažno sidro cenovne stabilnosti i koja će biti očuvana i u narednom periodu, ocenjuje NBS.

U kratkom roku ublažavanju daljeg rasta cena trebalo bi da doprinesu i mere Vlade Srbije o privremenom ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica i električne energije za privredu, ocenjuje NBS.

Prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je u 2021. ostvarila realni rast bruto domaćeg proizvoda od 7,5 odsto, što je iznad očekivanja NBS i doprinosi povoljnijoj osnovi za rast u ovoj godini.

U srednjem roku očekujemo privredni rast u rasponu od 4,0 do 5,0 odsto, čemu će doprineti nastavak investicionog ciklusa i realizacija velikih infrastrukturnih projekata, kao i rast lične potrošnje podržan povoljnim trendovima na tržištu rada, piše u saopštenju.

Priliv stranih direktnih investicija u Srbiju u 2021. iznosio je 3,9 milijardi evra, čime je premašen dosadašnji rekord iz 2019.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 10. februara, navodi NBS.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: