logo transparend vojvodina uzivo

,

NBS: DinaCard beleži uspeh, povećan broj realizovanih transakcija

BEOGRAD – Nacionalni kartični DinaCard sistem ostvario je uspeh u prošloj godini našta ukazuje to što se broj realizovanih transakcija na fizičkim prodajnim mestima povećao za 20 odsto i za oko 66 odsto na internet prodajnim mestima u odnosu na 2021. godinu, saopštila je danas narodna banka Srbije.

Oni navode da je tome doprineo rast broja internet prodajnih mesta koja prihvataju DinaCard platne kartice i u ovom trenutku 1.800 internet prodajnih mesta prihvata DinaCard kartice, dok se DinaCard kartice prihvataju na praktično svim POS terminalima i bankomatima u prihvatnoj mreži.

Narodna banke Srbije podseća građane da korišćenje nacionalne platne kartice donosi značajne pogodnosti, te da su prisutni u velikom broju razvijenih tržišta u svetu – U Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Španiji, Italiji, Norveškoj, Belgiji….

Oni podsećaju da je DinaCard platni sistem u saradnji sa Bankom Poštanskom štedionicom, UniCredit bankom i kompanijama NIS Petrol i Merkator Srbija omogućio korisnicima funkcionalnost koja im olakšava podizanje gotovog novca bez odlaska do bankomata ili šaltera banke.

„Reč je o servisu ‘Podigni dinare’, koji korisnicima omogućava niže troškove koje banke imaju prema nacionalnim kartičnim sistemima, u odnosu na internacionalne, dok sredstva naplaćena za usluge nacionalnim platnim karticama ostaju u zemlji i ne predstavljaju novčani odliv iz zemlje. Usluge su prilagođene lokalnim potrebama kao i obezbeđivanje nezavisnosti finansijskog sistema“, navode u NBS.

Na inicijativu Narodne banke Srbije da se korisnicima ponudi bezgotovinski platni instrument koji će, kako kažu, omogućiti da plaćaju na odloženo, u okviru svojih raspoloživih sredstava i bez potrebe da se dodatno zadužuju u banci korišćenjem kredita, omogućeno je plaćanje na rate DinaCard debitnim karticama, napominju iz NBS.

„Kako su troškovi za procesuiranje transakcija u DinaCard sistemu daleko niži u poređenju s internacionalnim kartičnim sistemima, kod plaćanja DinaCard karticom na odloženo ili na rate, trgovci plaćaju značajno nižu trgovačku naknadu u odnosu na slične proizvode kartica inostranih kartičnih sistema, što DinaCard karticu čini prvim izborom kod trgovaca i za ovu vrstu plaćanja. U 2022. godini promet korišćenjem ovog platnog instrumenta povećan je za 32 odsto u odnosu na 2021. godinu“, navode iz NBS.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.