Navike koje narušavaju vaš seksualni život

Dobar seksualni život se ne dešava sam od sebe ili magijom, na njemu se takođe mora raditi, a pre svega voditi zdraviji način života. Prema istraživanju iz 2020. godine, nezdrav način života uzrok je mnogih seksualnih poremećaja i disfunkcija. Prema pisanju sajta “VebMD”, ovo su najčešće greške koje dovode do seksualnih problema:

1. Loša ishrana

Ukoliko ste zavisnik od brze hrane, jedete mnogo rafinisanih ugljenih hidrata, jednostavnih šećera, zasićenih i trans masti, možete usporiti protok krvi i uticati i na svoj seksualni život. Izbacite “fastfud” i jedite puno voća, povrća i biljnih proteina (orašasti plodovi, pasulj i tofu).

2. Jedete preterano slanu hranu

Kada je slana hrana redovan deo vaše ishrane, veća je verovatnoća da ćete imati visok krvni pritisak, što može smanjiti libido. Izbegavajte unapred upakovanu hranu, koja često sadrži puno natrijuma, i pazite koliko dodajete soli već skuvanom jelu za stolom. Umesto toga, pojačajte ukus hrani začinskim biljem i začinima.

3. Pod stresom ste

Stalno naprezanje i briga vas iscrpljuju – svuda. Kada preplavite svoje telo hormonima stresa tokom dužeg vremenskog perioda, to vam narušava zdravlje i takođe smanjuje želju za seksom. Pokušajte da shvatite šta vas opterećuje kako biste mogli da razmislite o najboljim načinima da se nosite sa tim. Takođe je dobra ideja da odvojite vreme za redovno oslobađanje od stresa – šetnju parkom, čas joge ili smeh omiljenoj komediji.

4. Ne volite svoje telo

Poruke koje govorite sebi ili koje vam drugi ljudi govore o vašem telu, utiču na vaše samopouzdanje. Kada su te poruke negativne, vaša slika o sebi se urušava, pa tako i vaš seksualni nagon. Vodite računa o sebi i provodite vreme sa ljudima zbog kojih se osećate dobro.

5. Previše pijete

Jedna čaša vina ili piva može vam pomoći da se opustite, ali piće može pokvariti seksualni odnos. Pijte umereno – ne više od jednog pića dnevno za žene i dva za muškarce.

6. Ne vodite računa o obimu svog struka

Da li vaša vaga ovih dana pokazuje veći broj nego inače? Skidanje nekoliko kilograma moglo bi da poboljša vaš učinak u spavaćoj sobi – posebno ako ste muškarac. Jedno istraživanje je pokazalo da muškarci sa strukom preko 90 cm imaju veću verovatnoću da imaju erektilnu disfunkciju od onih sa vitkom linijom.

7. Pušite cigarete

Duga je lista načina na koje pušenje šteti vašem zdravlju, a smanjenje seksualne želje je među njima. Hemikalije u duvanu mogu poremetiti protok krvi, što može izazvati seksualne probleme, posebno kod muškaraca. Razgovarajte sa svojim doktorom o tome kako možete da se oslobodite ove navike.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: