Navali, narode – prodaje pripejd broj za 10.000 evra!

Sećate li se kada ste posebno plaćali za neke brojeve mobilnog telefona? Jedno vreme ste mogli da birate i da vam se brojevi poklapaju sa slovima imena, dok su telefoni još imali dugmiće.

Neverovatan oglas osvanuo je nedavno – za 10.000 evra prodavao se broj. Još je neverovatnije to što ima zainteresovanih.

Prodavac nije želeo pred kamere. A ko bi želeo da dâ ovoliki novac za broj telefona? Možda vlasnik firme, restorana, neke uslužne delatnosti. Broj se lako pamti pa bi možda čak i ta cena bila isplativa.

Mogla bi da bude u pitanju i želja za prestižom. Svojevremeno je, tokom potpisivanja ugovora za mobilne, mogao da se bira da broj telefona bude datum rođenja, kućni broj ili neki koji nam mnogo znači.

Inače, ponuda u oglasima nije uopšte loša. Ima pripejd brojeva i za manje novca. Od nekoliko hiljada dinara do nekoliko hiljada evra. Pitali smo advokata da li je takav vid prodaje u skladu sa zakonom.

„Onog momenta kad potrošač kupi SIM karticu na trafici i kada se opredeli za pripejd uslugu, on postaje, po mom viđenju stvari, vlasnik te kartice, nigde se ne registruje i on može tu karticu samu ili sa telefonom da proda kome god hoće jer nema apsolutno nikakvog ograničenja oko toga“, kaže advokat Aleksandar Radivojević.

Pitali smo operatere da li oni mogu da prate SIM kartice, a od samo jednog smo dobili odgovor da su SIM kartice u njihovom vlasništvu dok traje ugovor i da ne mogu biti predmet preprodaje. Nije nam razjašnjeno kakav je njihov stav po pitanju privatne preprodaje pripejd brojeva i na koji način bi to mogli da kontrolišu u slučaju zloupotrebe. Po svemu sudeći, izgleda da to ni zakon nije sasvim precizno regulisao.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: