Naučnici su pronašli način da pretvore kanalizacioni otpad u parfem – da li biste se usudili da ga isprobate?

Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu pronašli su neverovatan način da pretvore neprijatne fatberge (masu otpadnih materija od masti) u mirisne komponente koje se koriste u proizvodima poput parfema i šampona.

Ovaj inovativni proces ne samo da rešava problem zagušenja kanalizacionih sistema, već stvara i komercijalne proizvode koji će budućnosti doneti ekološki prihvatljiviji pristup reciklaži.

Šta su fatberzi i kako nastaju?

Fatberzi su ogromne mase koje se formiraju kada ljudi bace kondome, vlažne maramice i druge čvrste otpatke u WC, koji se potom kombinuju sa otpadnim uljem i začepljuju kanalizacione sisteme.

Najveći fatberg ikada otkriven, dug čak 250 metara i težak 286.000 kilograma, stvorio je haos u londonskoj kanalizaciji, pa su vlasti morale da troše više od 22 miliona dolara godišnje na uklanjanje ovih blokada.

Uobičajena praksa je bila da se ovakvi otpadni materijali šalju na deponije radi spaljivanja, ali istraživači sa Univerziteta u Edinburgu žele da promene taj pristup.

Kako naučnici prave parfem od otpadaka?

Profesor Stiven Volis sa Univerziteta u Edinburgu osmislio je inovativnu metodu koja koristi genetski modifikovane bakterije za “konzumiranje” ovih ogromnih masnih blokada.

Bakterije pretvaraju masnoću u mirisne hemikalije, poput mirisa bora, koje se već koriste u industriji parfema i kozmetike.

– Znamo da bakterije obožavaju masti, pa smo pomislili da ih možemo reprogramirati da jedu masnoće iz fatberga i pretvore ih u nešto korisno – rekao je Volis.

Nakon što se fatberzi iscede iz kanalizacije i tretiraju parom kako bi se eliminisali štetni mikrobi, infuziraju se sa posebnim sojem bakterija koje razgrađuju masnoću, stvarajući prijatan miris koji je sada prisutan u mnogim kozmetičkim proizvodima.

Moguće ekološke i ekonomske koristi

Ovaj pristup ne samo da rešava problem smrada u kanalizaciji, već može značajno smanjiti troškove uklanjanja fatberga.

Takođe, stvoreni mirisni proizvodi mogu biti iskorišćeni u industriji parfema i drugih komercijalnih proizvoda.

Iako trenutna proizvodnja mirisa nije dovoljna da bude komercijalno održiva, tim istraživača radi na tome da razvije ovu tehnologiju za buduću upotrebu.

Potencijal za globalnu promenu

Iako je još uvek u fazi razvoja, ovaj biotehnički napredak može imati dubok uticaj na ekološke i ekonomske aspekte reciklaže u budućnosti.

Volis veruje da će ova tehnologija imati potencijal da postane prekretnica u rešavanju klimatske krize i obezbedi održivu budućnost za naredne generacije.

Ova inovacija, koja pretvara neprijatne otpatke u mirisne komponente, može biti samo početak u razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija koje će doprineti čišćem i održivijem svetu, prenosi NY Post.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: