Naučnici oživeli 48.500 godina star „zombi virus“ zakopan u ledu

Odmrzavanje drevnog virusa zbog klimatskih promena može predstavljati novu pretnju za ljude, tvrde istraživači koji su oživeli skoro dvadesetak virusa – uključujući i jedan zamrznut ispod jezera pre više od 48.500 godina.

Evropski istraživači su ispitali drevne uzorke sakupljene iz leda u Sibirskom regionu Rusije. Oni su oživeli i okarakterisali 13 novih patogena, ono što su nazvali „zombi virusima“, i otkrili da su ostali zarazni uprkos tome što su proveli mnogo milenijuma zarobljeni u smrznutom tlu.

Tim istraživača iz Rusije, Nemačke i Francuske rekao je da je biološki rizik od reanimacije virusa koje su proučavali „potpuno zanemarljiv“ zbog sojeva na koje su ciljali, uglavnom onih sposobnih da zaraze mikrobe amebe. Potencijalno oživljavanje virusa koji bi mogao da zarazi životinje ili ljude je mnogo problematičnije, rekli su oni, upozoravajući da se njihov rad može iskoristiti kako bi se pokazalo da je opasnost stvarna.

„Ali rizik će se povećati zbog globalnog zagrevanja kada će otapanje leda nastaviti da se ubrzava, a sve više ljudi će naseljavati Arktik usled industrijskih poduhvata“, rekli su oni.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.